Zakupy dietetyka #3 – miks ziaren, chipsy z ciecierzycy i ekspresowa zupa
- 23 lutego, 2018
- od
- Viola Urban
Cykl Zakupy Dietetyka cieszy się niemałym zainteresowaniem, dlatego tym bardziej ciesze się, że mogę Wam zaprezentować kolejny odcinek z tej serii. Dzisiaj kilka ciekawych produktów z różnych kategorii. Zrecenzuję dla Was chipsy z ciecierzycy, ugotowane z oliwą ziarna Rice&More, gotowy miks składników do przygotowania zupy, wysokobiałkowy makaron oraz jogurt proteinowy. Jak zwykle zachęcam do tego, aby sugerować w komentarzach produkty do kolejnej odsłony cyklu.
W dzisiejszym cyklu Zakupy Dietetyka odcinku występują
- Zupa z soczewicy – Dania Babci Zosi (Lidl, osiedlowy sklep ze zdrową żywnością)
- Rice&More 90 sek. Kompozycja włoskiego orkiszu, soczewicy, brązowego ryżu z dodatkiem oliwy i soli morskiej – Monini (Żabka, Carrefour, Frisco)
- Makaron z zielonego groszku 100% – Luxury Food (Lidl i inne sklepy)
- Hummus Chips z solą morską – Eat Real (Rossmann, Piotr i Paweł, Auchan, Żabka)
- Jogurt Protein naturalny 0% tłuszczu – Pilos (Lidl – marka własna)
Zakupy Dietetyka: Zupa z soczewicy (Dania Babci Zosi)
Nazwa: Zupa z soczewicy.
Skład: czerwona soczewica (min. 30%), makaron z pszenicy durum, warzywa suszone (marchew, pomidor, cebula, czosnek, natka pietruszki), soczewica zielona (min. 7%), kasza kukurydziana, płatki drożdżowe, cebula prażona (cebula, olej słonecznikowy), mąka ziemniaczana, sól morska, przyprawy curry (sól, kurkuma, kozieradka, czosnek, kmin rzymski, gorczyca biała, cynamon, imbir, goździki, papryka słodka, gałka muszkatołowa, chili).
Zawartość suszonych warzyw min. 55%
Tabela wartości odżywczej* (w 100 ml produktu po przyrządzeniu**)
- Kalorie 38 kcal
- Białko 2 g
- Tłuszcze <0,5 g
- w tym tłuszcze nasycone 0,1 g
- Węglowodany 7 g
- w tym cukry 1,5 g ***
- Sól 0,67 g
* bez dodatków własnych
** przygotowanie polega na ugotowaniu zawartości opakowania z 1 litrem wody i łyżką tłuszczu
*** zawiera naturalnie występujące cukry
Opakowanie: folia i papier (brak dokładnej informacji).
Czym chwali się producent
- naturalne składniki
- dla wegan
- bez dodatku cukru
- polska firma
- przyprawy w środku
- bez GMO
Wady i zalety
Zalety
- białko roślinne w postaci 2 rodzajów soczewicy
- szybkie i bezproblemowe przygotowanie, z którym poradzi sobie każdy
- możliwość długiego przechowywania w spiżarni
- dobra opcja na wyjazd pod namioty, gdzie mamy możliwość gotowania prostych rzeczy
- całkiem smaczna kompozycja przypraw
Wady
- dodatek cebuli smażonej na oleju słonecznikowym
- bardzo dużo soli – w przeliczeniu na opakowanie zupy (2-3 porcje) jest to ponad 1 łyżeczka soli. W domowym gotowaniu mamy wpływ na ilość dodawanej soli, tutaj składniki są już wymieszane. Dla mnie soli było także smakowo zbyt dużo. Dodatkowy minus jest taki, że w tabeli podano ilość soli na 100 ml zupy i wartość ta wydaje się niewielka, co może sprowadzać w błąd niezbyt wyczulonego na takie kruczki konsumenta.
- brak sugestii o namaczaniu strączków przed ugotowaniem
- zupełnie niepotrzebne źródła skrobi w postaci kaszy kukurydzianej, mąki ziemniaczanej i makaronu pszennego.
- niespójny komunikat dotyczący kaloryczności. Sposób przygotowania sugeruje dodatek wody i oleju lub masła. Tabela wartości odżywczej podaje dane dla przygotowanej zupy, ale oznacza je gwiazdką, że są to ilości bez dodatków własnych. Początkowo myślałam, że mają tutaj na myśli brak dodatków będących własną inwencją twórczą, ale okazuje się, że łyżka tłuszczu podana w przepisie nie została wliczona do tabeli. Nie lubię takich nieścisłości.
Cena: 4,99 zł / 1 opakowanie (110g)
Ostateczna opinia
Nie jest to produkt zły. Rzeczywiście, jeśli ktoś ma fatalne umiejętności kulinarne, nie potrafi przyprawiać i nie ma czasu na nic, to można sięgnąć po taki produkt. Pamiętajmy jednak, że warzywa powinniśmy spożywać w jak najmniej przetworzonej postaci. Niestety marchewka suszona nigdy nie zastąpi świeżej. Kwestią sporną jest także bardzo duża ilość soli, zagęszczające dodatki skrobiowe i wykorzystanie w daniu prażonej na oleju słonecznikowym cebuli. Można się pokusić, ale zdecydowanie taniej i lepiej wyjdzie ugotowanie zupy z soczewicy samodzielnie. Przepis na moją zupę z soczewicy znajdziesz TUTAJ.
Zakupy Dietetyka: Rice&More 90 sek. włoski orkisz,
soczewica i brązowy ryż (Monini)
Nazwa: Kompozycja wolno gotowanych na parze ziaren z dodatkiem oliwy z oliwek extra vergine i soli morskiej.
Skład: woda, pszenica orkisz 16%, zielona soczewica 12%, ryż brązowy długoziarnisty 12%, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 2%, sól morska 0,8%.
Tabela wartości odżywczej (w 100 g produktu)
- Kalorie 146 g
- Białko 6,1 g
- Tłuszcze 1,5 g
- w tym tłuszcze nasycone 0,3 g
- Węglowodany 25 g
- w tym cukry 0,4 g
- Błonnik 4 g
- Sól 0,33 g
Opakowanie: Folia plastikowa. Jest to zrozumiałe rozwiązanie w przypadku tego produktu. Producent deklaruje, że jest to opakowanie wolne od bisfenolu A, co jest niewątpliwym plusem. Nie sugeruję jednak podgrzewania ziaren w opakowaniu plastikowym, ponieważ mikrofalówka może szybko podgrzać produkt to temperatury zagrażającej stabilności tworzywa. Wystarczy przerzucić ziarna na szklany talerzyk lub odgrzać je na patelni i po problemie :)
Czym chwali się producent
- źródło błonnika i białka
- niska zawartość tłuszczu
- 100% naturalne
- z dodatkiem oliwy z oliwek extra vergine i soli morskiej
- produkt jest gotowy do spożycia od razu lub po krótkim podgrzaniu
- gotowane na parze
- możliwość przygotowania w 90 sekund
- produkt wegański
- składniki wolne od GMO
Wady i zalety
Zalety
- produkt gotowy do spożycia od razu – także na zimno np. jako dodatek do sałatki
- szybkie przygotowanie na gorąco (wystarczy 90 sek. w mikrofalówce lub 3 minuty na patelni)
- brak konieczności namaczania i długiego gotowania strączków
- dobre rozwiązanie dla osób zabieganych, które nie mają czasu na gotowanie
- dostępność także w osiedlowych sklepach takich jak Żabka (w której de facto trudno kupić zdrowe produkty!)
- naturalny skład bez zbędnych udziwnień, dzięki czemu 90 sek. może być bazą wielu dań o bardzo różnorodnym charakterze
- dobrej jakości oliwa extra vergine w składzie produktu
- niewielka ilość tłuszczu i soli w porcji
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego i niska zawartość naturalnie występujących cukrów
- całkiem spora zawartość białka roślinnego (6g/100 g produktu)
- wysoka wartość odżywcza uzyskana dzięki zastosowaniu gotowania na parze
- aż 3 różne prozdrowotne kompozycje do wyboru
- co tu dużo mówić – produkt jest smaczny i idealnie ugotowany (ziarna nie są ani twarde ani rozgotowane)
Wady
- dosyć wysoka cena, ale jest ona w dużej mierze podyktowana zawartością dosyć drogich ziaren takich jak komosa ryżowa, włoski orkisz, dziki ryż czy amarantus.
- niestety nie ma opcji bezglutenowej, co wyklucza możliwość korzystania z tego produktu przez osoby z celiakią, alergią na gluten itp.
Cena: 9,90 zł / 250 g (2 porcje)
Ostateczna opinia
Opcja polecane w szczególności dla osób, które mają naprawdę mało czasu. W takim rozrachunku kwestia ceny może stać się drugorzędna. Jeśli mamy do wyboru sięgnięcie po cokolwiek, ale taką kompozycję zbóż i soczewicy – sięgnijmy po to drugie. Rice&More 90 sek. może być świetną bazą sałatki, dodatkiem do ekspresowego leczo albo nadzieniem do pieczonych warzyw. Zdecydowanie godna polecenia opcja dla osób, które nie są w stanie gotować samodzielnie. Jeśli mamy do dyspozycji taki produkt wystarczy dodać kawałek awokado, kilka pomidorków, oliwki, wędzonego łososia, garść rukoli i już mamy gotowy, pełnowartościowy posiłek do pracy. Fajnie, że ktoś wpadł na to, że fast food może mieć dobry skład!
Skład: Makaron z zielonego groszku (Luxury Food)
Nazwa: Makaron z zielonego groszku świderek na wodzie źródlanej.
Skład: mąka z zielonego groszku, woda źródlana.
Tabela wartości odżywczej (w 100 g produktu)
- Kalorie 329 kcal
- Białko 22 g
- Tłuszcze 2 g
- w tym tłuszcze nasycone <0,2 g
- Węglowodany 48 g
- w tym cukry 2,9 g
- Błonnik 16 g
- Sól 0 g
- Fosfor 446 mg
- Potas 1082 mg
- Tiamina (wit. B1) 0,46 mg
- Żelazo 5,3 mg
- Kwas foliowy 73,8 μg
- Magnez 130 mg
Opakowanie: folia PP5 i papier (oznaczenie recyklingu).
Czym chwali się producent
- wysoka zawartość tiaminy
- wysoka zawartość folianów
- wysoka zawartość potasu
- wysoka zawartość magnezu
- wysoka zawartość fosforu
- wysoka zawartość żelaza
- odpowiedni dla wegetarian i wegan
- kapitał polski
- wysoka zawartość białka
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego
- przygotowanie makaronu na bazie sudeckiej wody źródlanej
- wyszukane smaki
Wady i zalety
Zalety
- wszystko to czym chwali się producent jest prawdą!
- mąka z zielonego groszku jest bogata w potas, fosfor, żelazo, magnez oraz kwas foliowy
- produkt bogaty w białko roślinne o wysokiej wartości biologicznej. 22 g białka na 100 g wegańskiego produktu to bardzo dużo.
- makaron jest bezjajeczny, dzięki czemu nadaje się dla wegan, alergików i osób z nietolerancją białka jaja kurzego
- makaron jest przygotowywany z wody źródlanej
- wyjątkowo wysoka zawartość błonnika pokarmowego. W 100 g makaronu znajduje się 50% dziennego zapotrzebowania na ten składnik
- makarony Luxury Food nie są wzbogacone w sól, dzięki czemu mogą stanowić element diety nawet u osób z nadciśnieniem
- jest kilka opcji smakowych do wyboru: groszek zielony, groch, soczewica czerwona, ciecierzyca oraz biała fasola
- makaron jest bardzo smaczny i sycący
Wady
- jedyna sporą wada jest wysoka cena. 250 g makaronu kosztuje aż 7 zł. Kolejny raz cena broni się jakością. Myślę, że warto zainwestować, zwłaszcza w diecie wegańskiej, gdzie białko jest szczególnie poszukiwanym składnikiem diety.
- niektóre osoby nie będą mogły spożywać tego produktu z uwagi na możliwość występowania śladowych ilości glutenu, a szkoda bo groszek jest produktem z natury bezglutenowym i taki makaron mógłby stanowić cenne źródło białka, błonnika i składników mineralnych u osób z celiakią. Rozumiem jednak restrykcje jakie obowiązują osoby, które ubiegają się o certyfikat przekreślonego kłosa.
- można się też przyczepić do ograniczonej dostępności
- trzeba uważać podczas gotowania, ponieważ przez wysoką zawartość białka szybko zaczyna kipieć
Cena: 6,99 zł / 1 opakowanie (250g)
Ostateczna opinia
Smak to kwestia gustu, ale wartość odżywcza takiego makaronu w porównaniu ze zwykłym makaronem jest nieporównywalnie wysoka. Naprawdę sporo białka, błonnika, składników mineralnych. Miałam dylemat czy wydać 7 złotych na makaron, ale teraz zastanawiam się gdzie kupię kolejne opakowania, bo w Lidlu pojawił się jedynie okazjonalnie. Naprawdę fajna opcja dla wegan.
Zakupy Dietetyka: Hummus Chips z solą morską (Eat Real)
Nazwa: Przekąska z ciecierzycy.
Skład: mąka z ciecierzycy (45%), ryż, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, mąka kukurydziana, sól morska.
Tabela wartości odżywczej (w 100g produktu)
- Kalorie 449 kcal
- Białko 6,5 g
- Tłuszcze 17 g
- w tym tłuszcze nasycone 1,2 g
- Węglowodany 68,4 g
- w tym cukry 2,2 g
- Błonnik 4,5 g
- Sól 1,98 g
Opakowanie: folia.
Czym chwali się producent
- certyfikat przekreślonego kłosa
- 48% mniej tłuszczu niż w klasycznych chipsach ziemniaczanych
- dodatek soli morskiej
- bez dodatku cukrów
- bezglutenowe
- odpowiednie dla wegan
Wady i zalety
Zalety
- chipsy są bezglutenowe i posiadają certyfikat przekreślonego kłosa, a zatem bezpieczne dla osób z celiakią oraz alergią na gluten
- są smażone na w miarę dobrym oleju rzepakowym, a nie palmowym, słonecznikowym czy też mieszance olejów roślinnych niewiadomego pochodzenia tak jak większość chipsów
- spora zawartość białka jak na produkt tego typu
- stosunkowo wysoka zawartość błonnika
- wysoka zawartość odżywczej mąki z ciecierzycy
- relatywnie niska zawartość tłuszczu jak na chipsy – w opakowaniu będzie to około 8 g tłuszczu.
- prosty skład, bez wzmacniaczy smaku, cukru, octu, etc.
- naturalny smak
Wady
- bądź co bądź wysoka kaloryczność 252 kcal w niewielkim opakowaniu
- dosyć wysoka cena
Cena: 4,99 zł / 1 opakowanie (45g)
Ostateczna opinia
Na pewno dobrze wiecie, że chipsy to nigdy nie będzie produkt niezbędny w diecie. Raczej nie będzie to produkt wybitnie prozdrowotny, ale jeśli już miewamy ochotę na coś słonego i chrupiącego, to starajmy się wybierać produkty lepsze od konkurencji. Hummusowe chipsy Eat Real w wersji solonej są całkiem dobrą opcją. W porównaniu z lidlowskimi chipsami z quinoa wypadają naprawdę dobrze. Przede wszystkim nie mają dodatku cukru, a ciecierzyca stanowi kluczowy składnik tej przekąski, a nie niewielki dodatek. Od czasu do czasu można sobie pozwolić.
Zakupy Dietetyka: Jogurt Protein Naturalny (Pilos)
Nazwa: Jogurt naturalny wysokobiałkowy 0% tłuszczu.
Skład: mleko odtłuszczone, bakterie fermentacji mlekowej.
Tabela wartości odżywczej (w 100g produktu)
- Kalorie 48 kcal
- Białko 8,8 g
- Tłuszcze 0 g
- w tym tłuszcze nasycone 0 g
- Węglowodany 3,3 g
- w tym cukry 2,9 g ***
- Sól 0,09 g
Opakowanie: opakowanie plastikowe z aluminiowym wieczkiem – standardowe rozwiązanie dla tego typu produktów.
Czym chwali się producent
- wysoka zawartość białka (13g w porcji)
- 0 % tłuszczu
Wady i zalety
Zalety
- wysoka zawartość białek mlecznych – 13g w kubeczku
- brak cukru dodanego
- prosty skład: mleko z bakteriami fermentacji mlekowej
- brak dodatku mleka w proszku, co jest częstym zabiegiem w wysokobiałkowych produktach
- neutralny smak
- dosyć gęsta konsystencja
- niedrogi
Wady
- 0% tłuszczu to nie mój klimat. Zdecydowanie preferuję nabiał o średniej zawartości tłuszczu i taki też polecam swoim podopiecznym. Żałuję, że jogurt nie ma zawartości tłuszczu na poziomie 1,5-2%.
- niektórym osobom może przeszkadzać obecna w jogurcie laktoza
- jogurt jest z mleka konwencjonalnego
Cena: 1,69 zł / 1 opakowanie (150g)
Ostateczna opinia
Jedyna wada tego jogurtu jest taka, że jest on całkowicie pozbawiony tłuszczów, a zatem nie niesie za sobą żadnych witamin rozpuszczalnych w lipidach. Zdecydowanie bardziej preferuję nabiał fermentowany o zawartości tłuszczu około 2%. Jogurty tego typu mają odrobinę więcej kalorii, ale też więcej sensu. Okazjonalnie kupuję tę markę, ale tylko po to, by wzbogacić swój koktajl o proteiny.
Mam nadzieję, że wybrane przeze mnie produkty przypadły Ci do gustu. Jeśli masz pomysł na bohaterów kolejnej edycji Zakupów Dietetyka – koniecznie daj znać w komentarzu pod tym wpisem.
Zajrzyj też na pierwszy i drugi wpis z recenzjami.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!