Wytrawne gofry z hummusem, jajkiem sadzonym i tymiankiem
- 22 września, 2016
- od
- Viola Urban
Wytrawne gofry? Czemu nie! Ile można jeść kanapki? Dlaczego gofrownica ma służyć Ci tylko 4 razy do roku, kiedy chcesz sobie pozwolić na coś ordynarnie słodkiego? Postanowiłam przełamać trochę stereotyp gofra z bitą śmietaną, w końcu sezon letni mamy już za sobą. Pora na gofry mocno ziołowe, doprawione odrobiną kminu rzymskiego, mielonymi ziarnami kolendry, tymiankiem i pastą sezamową. Przyprawy dobrałam tak, aby gofry idealnie komponowały się z klasycznym hummusem, jajkiem sadzonym oraz duszonymi ze świeżym tymiankiem warzywami. To jest naprawdę mega! Mogłabym jeść takie śniadanie codziennie.
Składniki na 4 porcje wytrawnych gofrów
Gofry (około 4 szt)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 120 ml mleka 2% – jeśli nie tolerujesz krowiego nabiału możesz użyć mleka roślinnego
- 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka siekanego tymianku
- łyżka siekanej natki pietruszki
- łyżeczka pasty sezamowej tahini
- szczypta kminu rzymskiego, czyli kuminu
- szczypta mielonych ziaren kolendry
- opcjonalnie: drobno posiekana papryczka chili i/lub czerwona cebulka
Warzywa duszone z miodem i tymiankiem
- 1/2 średniej wielkości papryki czerwonej
- 1/2 średniej wielkości papryki żółtej
- niewielki kawałek cukinii pozbawionej nasion
- mały por (tylko białe części)
- łyżka oliwy z oliwek
- 3-4 gałązki tymianku
- łyżeczka miodu naturalnego – ja używam akacjowego
- czarny pieprz
- sól morska
Dodatkowo
- 4 jajka + sól i pierz
- 4 łyżki hummusu (sprawdź mój PRZEPIS na klasyczny hummus)
- 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
- świeże zioła wg uznania (ja użyłam kolendry i tymianku)
- szczypta kminu rzymskiego
Przygotowanie
Paprykę, pora i cukinię kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości. Na lekko rozgrzanej patelni szklimy pora, po czym dodajemy pozostałe warzywa i dusimy pod przykryciem przez 3-4 minuty. Na sam koniec doprawiamy warzywa odrobiną naturalnego, łagodnego miodu, pieprzem, solą morską oraz listkami świeżego tymianku. Warzywa zdejmujemy z ognia.
Wszystkie składniki ciasta na wytrawne gofry miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gofrownicę mocno rozgrzewamy i smażymy na chrupiąco gofry (im dłużej tym lepiej, ale oczywiście bez przesady ;) Upieczone gofry układamy na kratce, tak aby lekko przestygły, ale pozostały chrupiące. W międzyczasie na beztłuszczowej patelni smażymy jajka. Do tego dania najlepiej pasują jajka sadzone na miękko, a zatem najlepiej smażyć je na niewielkim ogniu, pod przykryciem tylko do momentu ścięcia białka. Gotowe jajka sadzone posypujemy odrobiną soli i pieprzu.
Na jeszcze ciepłe gofry nakładamy hummus, pastę tahini, ciepłe warzywa i jajko sadzone. Całość posypujemy świeżymi ziołami i szczyptą mielonego kminu rzymskiego.
Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!