O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Walentynkowa kolacja pełna afrodyzjaków!

Walentynkowa kolacja pełna afrodyzjaków!

Już niebawem Walentynki. Święto, które można lubić, albo nienawidzić. Dzień, w którym czekolada płynie szerokim strumieniem, a ilość zakupionych róż pobija wszelkie rekordy. Dzień romantycznych kolacji, które niekiedy są tak tłuste, że przestają być sexy. Dzisiaj zdradzam co ugotować, aby walentynkowa kolacja oczarowała Waszą drugą połówkę.

Przedstawiam Wam 3-daniową ucztę, którą możecie przygotować w domu. Zawiera w sobie sporo produktów, które wg ludowych i/lub naukowych doniesień pobudzają libido. Wszystkie należą do produktów wartościowych, więc nawet jeśli nie podniosą temperatury między Wami do jeszcze wyższego poziomu, na pewno go nie ostudzą, a przy tym obłędnie smakują. Wybrałam sporo produktów, które słyną z tego, że poprawiają ukrwienie – to przede wszystkim pikantne przyprawy (cynamon, anyż, imbir, czosnek, pieprz i papryczkę chili), ociekający olejkami eterycznymi lubczyk, a także bogate w cynk krewetki i truskawki oraz doskonałe źródło selenu w postaci orzechów brazylijskich. W deserze nie zabrakło słynącej z miłosnej mocy czekolady. Oczywiście tej gorzkiej, bo tylko ta pobudza zmysły do granic możliwości.


Walentynkowa kolacja w 3 krokach! Czas start!

Zupa na przystawkę – azjatycki bulion z kaczką i kolendrą

walentynkowa kolacja – bulion azjatycki z kaczką

Składniki na 2 porcje

  • noga kaczki (ewentualnie pierś)
  • opcjonalnie: 2-3 pancerzyki krewetek (polecam!!!)
  • 1 nieduży por
  • 1 spora marchewka
  • mała gwiazdka anyżu
  • 1-2 cm kory cynamonu
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 cm papryczki chili
  • 2-3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • sos sojowy do smaku (ewentualnie kilka kropli sosu ostrygowego)
  • 1 mała opiekana cebula
  • duża garść ziół (ja użyłam kolendry, bazylii tajskiej i pietruszki)

Do podania

  • 80-100 g makaronu gryczanego lub ryżowego
  • mięso z ugotowanej w bulionie kaczki
  • garść świeżej kolendry i/lub tajskiej bazylii
  • opcjonalnie: kiełki fasoli mung, pak choi
  • plasterki limonki
walentynkowa kolacja - bulion azjatycki z kaczką, makaronem gryczanym, anyżem, bazylią tajską i kolendrą
walentynkowa kolacja – bulion azjatycki z kaczką, makaronem gryczanym, anyżem, bazylią tajską i kolendrą

Przygotowanie

Mięso i pancerzyki krewetek myjemy. Wkładamy do garnka wraz z przyprawami (bez sosu sojowego). Zalewamy około 2 litrami zimnej wody. Gotujemy przez pół godziny. Po tym czasie łyżką cedzakową zbieramy szum z powierzchni bulionu. Następnie dodajemy opiekaną cebulę oraz pokrojone w niewielkie kawałki marchewki oraz pora i gotujemy an bardzo małym ogniu jeszcze 1,5 godziny. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Po tym czasie wyjmujemy z bulionu mięso. Resztę zupy przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Doprawiamy sosem sojowym.

Bulion podajemy z ugotowanym makaronem, świeżymi ziołami (polecam tajską bazylię i/lub kolendrę) i poszarpanym mięsem z ugotowanej w bulionie kaczki. Bulion można wzbogacić o kiełki fasoli mung, glony, ugotowane na półmiękko jajko lub grzybki shitake.

Bazylia – niezastąpione zioło w każdej kuchni

Danie główne – klasyczne krewetki z czosnkiem, chili i lubczykiem podane ze spaghetti z cukinii

Składniki na 2 porcje

  • 1 duża lub 2 mniejsze zielone cukinie
  • około 250-300 g obranych, dużych krewetek (polecam czerwone argentyńskie)
  • około 70 ml białego wytrawnego wina
  • łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1/2 papryczki chili
  • 1-2 ząbki czosnku
  • garść lubczyku
  • garść pietruszki
  • czarny pieprz i sól himalajska
walentynkowa kolacja – krewetki z lubczykiem i chili (sztućce, deska i patelnia żeliwna – à Tab)

Przygotowanie

Cukinię kroimy w cienkie paseczki przypominające spaghetti (najlepiej wykorzystać w tym celu obieraczkę do krojenia w tzw. julienne). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojone w plasterki chili oraz czosnek. Niemal od razu na patelnię wrzucamy krewetki. Smażymy krótko z każdej strony do momentu zmiany koloru. Wlewamy białe wino i podgrzewamy tak, aby cały alkohol odparował. Po minucie dodajemy makaron z cukinii i dusimy na niewielkim ogniu aż zrobi się elastyczny. Na koniec dodajemy drobno posiekana pietruszkę oraz lubczyk. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

natka pietruszki – właściwości

Deser –  tarta z orzechów brazylijskich, awokado, daktyli i czekolady podana ze świeżymi truskawkami i miętą!

Przepis na 8 porcji

Spód

  • 100 g daktyli
  • 100 g orzechów brazylijskich
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki kokosowej

Krem

  • 2 duże, dojrzałe, ale niezbyt miękkie owoce awokado (około 300-350 g miąższu)
  • 50 g kakao naturalne odtłuszczone
  • 50 g miodu naturalnego
  • 100 g gęstej części mleka kokosowego lub 50 g oleju kokosowego
  • ekstrakt waniliowy lub nasionka z jednej laski wanilii

Wierzch

  • około 25-30 g roztopionej lub startej gorzkiej czekolady
  • garść truskawek
  • kilka listków mięty
walentynkowa kolacja – tarta czekoladowa z truskawkami i miętą

Przygotowanie

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny do napęcznienia. Wylewamy wodę. W malakserze mielimy orzechy wraz z mąką lub wiórkami koksowymi i cynamonem. Dodajemy daktyle oraz masło orzechowe i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Masa powinna być odrobinę lepka. Blaszkę do tarty (ta jest super!) równomiernie wylepiamy masą daktylowo-orzechową.

Awokado pozbawiamy pestki oraz skórki. Miksujemy na gładki krem razem z miodem, mleczkiem kokosowym, kakao oraz wanilią. Tak powstałą masę wylewamy do formy. Wygładzamy powierzchnię. Ciasto posypujemy wiórkami czekolady lub polewamy roztopioną, wystudzoną gorzką czekoladą.

Przed podaniem dekorujemy truskawkami i listkami mięty.

mięta – idealny kompan czekolady i truskawek

Mam nadzieję, że moje inspiracje przypadną Wam do gustu i będą gościć na stole nie tylko jako walentynkowa kolacja, ale też dania na inne, wyjątkowe okazje. Tymczasem życzę Wam dużo gorących chwil pobudzonych nie tylko pikantnymi przyprawami.


Artykuł powstał we współpracy z producentem świeżych ziół doniczkowych marki Baziółka

logo Baziółka
Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×