Tarta z pieczoną dynią, owczym serem i szałwią

Tarta z pieczoną dynią, owczym serem i szałwią

Tarta z pieczoną dynią to jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Jest bardzo aromatyczna, sycąca i przede wszystkim sezonowa! Kiedy ostatnio moja przecudowna przyszła teściowa obdarowała mnie 5 kilogramami tego szlachetnego warzywa, postanowiłam wykorzystać ją na 10 różnych sposobów. Poza genialnym sosem do makaronu, bułeczkami i ciastem dyniowym, powstał ten aromatyczny quiche. Oczywiście bez masła i śmietany, za to ze sporą ilością pachnącej szałwii, gałki muszkatołowej i pikantnego owczego sera. Wprawdzie jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto podjąć się tego wyzwania. Efekt naprawdę rekompensuje 1,5 godziny spędzone w kuchni!


Pełnoziarnista tarta z pieczoną dynią, owczym serem i szałwią
Pełnoziarnista tarta z pieczoną dynią, owczym serem i szałwią

Składniki [tarta z pieczoną dynią i owczym serem – 8 porcji]

Pieczona dynia

  • 600 g dyni (masa bez skórki, po wycięciu gniazda nasiennego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe ząbki czosnku w łupinkach
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • garść liści szałwii
  • 2 gałązki rozmarynu

Ciasto pełnoziarniste

  • 200 g mąki (u mnie 100 g orkiszowej jasnej i 100 g pełnoziarnistej pszennej)
  • 80 g zimnego oleju kokosowego
  • sól, szczypta gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki lodowatej wody

Masa jajeczna

  • 6 jajek
  • 100 g sera owczego dojrzewającego (ja użyłam Pur Brebis)
  • garść liści szałwii
  • gałka muszkatołowa
  • czarny pieprz
Tarta quiche z pieczoną dynią,owczym serem i szałwią
Tarta quiche z pieczoną dynią,owczym serem i szałwią

Tarta z pieczoną dynią – przygotowanie

Dynię kroimy w kostkę o grubości 1,5-2 cm. Całość wkładamy do miski. Dodajemy oliwę, igiełki rozmarynu, całe liście szałwii, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Dynię oraz całe ząbki czosnku przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 st. C. Powinna być lekko twardawa – dopiecze się w farszu tarty.

Mąkę doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dodajemy zimny olej kokosowy i szybko zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość wody. Ciasto nie musi być bardzo zbite – ważne, żeby pod wpływem nacisku palców przyklejało się do blaszki. Najwygodniejsza jest blaszka z wyjmowanym dnem. Ja użyłam blaszki o średnicy 26 cm. Równomiernie wylepiamy formę ciastem aż po same brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na około 15 minut.

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser owczy. Jajka rozbijamy, dodajemy 3/4 startego sera, pastę wyciśniętą z dwóch upieczonych ząbków czosnku, drobno pokrojoną szałwię, gałkę muszkatołową i pieprz. Starannie mieszamy. Na podpieczony spód tarty wykładamy upieczoną dynię. Całość zalewamy masą jajeczną. Wierzch tarty posypujemy pozostałym owczym serem. Dekorujemy listkami szałwii. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut. Masa jajeczna powinna być całkowicie ścięta, ale nie przesuszona, a wierzch lekko zarumieniony.

Quiche smakuje wyśmienicie tuż po przyrządzeniu, ale można go też jeść na zimno, kiedy wystygnie.

Tarta quiche z pieczoną dynią,owczym serem i szałwią
Tarta quiche z pieczoną dynią,owczym serem i szałwią

Wartość odżywcza 8 porcji tarty z pieczoną dynią i owczym serem*

1 kawałek tarty ma około 330 kcal, 14 g białka, 22 gramy tłuszczu i 19 g węglowodanów. Porcja tarty z pieczoną dynią dostarcza też aż 4 g błonnika. Wystarczy dodać lekką sałatkę i obiad gotowy!

tarta z pieczoną dynią i owczym serem - wartość odżywcza obliczona w programie kcalmar.pro
tarta z pieczoną dynią i owczym serem – wartość odżywcza obliczona w programie kcalmar.pro

* Ser owczy figuruje w tabeli jako ser kozi. Wartość energetyczna produktów jest porównywalna. Zmiana wynika z braku produktu w bazie programu.


Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×