Tajska zupa orzechowa z krewetkami
- 29 czerwca, 2017
- od
- Viola Urban
Wydaje się skomplikowane, a robi się w mniej więcej kwadrans. Sycąca, bardzo aromatyczna i można ją podać na wiele sposobów. Dla tych, którzy nie lubią owoców morza dobra nowina – można ją przygotować na bazie kurczaka, a nawet marynowanego tofu. Do dzieła – tajska zupa orzechowa sama się nie zrobi!
Składniki [2 porcje tajskiej zupy orzechowej]
- około 150 g dużych krewetek (opcjonalnie piersi kurczaka lub tofu)
- łyżeczka oleju kokosowego lub ryżowego
- 1 niewielka marchewka
- pół zielonej papryki
- 100 ml mleczka kokosowego
- 400-500 ml wody
- 2 łyżki masła orzechowego 100% orzechów
- ząbek czosnku
- centymetr imbiru
- centymetr papryczki chili (lub więcej, jeśli lubicie pikantne dania)
- łyżeczka żółtej lub zielonej pasty curry (jeśli nie macie to: płaska łyżeczka kurkumy, trawa cytrynowa, liść limonki; w najgorszym wypadku zwykłe curry w proszku)
- sól morska lub łyżeczka sosu sojowego
- sok z 1 limonki
- duża garść świeżej kolendry
- opcjonalnie: sezam (najlepiej czarny)
Tajska zupa orzechowa z krewetkami – przygotowanie
Ząbek czosnku miażdżymy, dodajemy posiekaną papryczkę chili, imbir, pastę curry (lub przyprawy) i płynny olej kokosowy. Marynujemy krewetki przez minimum pół godziny. Rozgrzewamy wok lub głęboki garnek i smażymy krewetki około minutę z każdej strony. Dodajemy plasterki marchewki i pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażymy. Dodajemy wodę i mleczko kokosowe. Gotujemy przez około 10-15 minut aż marchewka będzie miękka. Na koniec wzbogacamy zupę masłem orzechowym i sokiem z limonki. Dokładnie mieszamy. Podajemy z posiekaną kolendrą i sezamem. Zupę można wzbogacić makaronem ryżowym, sojowym lub gryczanym.
Wartość odżywcza 1 porcji tajskiej zupy orzechowej
- około 300 kcal
- 20 g białka
- 25 g tłuszczu
- 9,4 g węglowodanów
- 2,5 g błonnika
Dla zrównoważenia makroskładników warto do zupy dodać porcję makaronu ryżowego, gryczanego lub sojowego. W wersji bez dodatków sprawdzi się w roli posiłku o obniżonej zawartości węglowodanów np w okresie pozbawiania mięśni glikogenu przed superkompensacją.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!