Spaghetti z koprem włoskim i pesto orzechowym
- 22 marca, 2014
- od
- Viola Urban
Szybkie spaghetti z koprem włoskim i pesto orzechowym
Składniki
- 60g makaronu razowego spaghetti
- 1/2 średniego fenkułu
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżka pesto z ricotty i orzechów włoskich (kupiłam w Lidlu)
- 1 jajko
- garść szczypiorku
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron al dente. W czasie gotowania makaronu myjemy koper włoski i kroimy go na paseczki. Na patelni dusimy go z dodatkiem łyżeczki oliwy. W miseczce mieszamy 1 jajko z łyżką pesto (może być też inne pesto np z suszonych pomidorów) oraz odrobiną wody. Do podduszonego fenkułu dodajemy odcedzony makaron, zalewamy masą jajeczną, lekko ścinamy. Można posypać siekanymi orzechami włoskimi lub szczypiorkiem.
Smacznego!
Kilka słów o koprze włoskim w aspekcie zdrowotnym
– ma sporo rozpuszczalnego błonnika
– działa protekcyjnie na nerki, ponieważ działa naturalnie moczopędnie
– jest dobrym źródłem potasu, witaminy C oraz witaminy B1
– dzięki sporej zawartości witaminy A chroni wzorok
– łagodzi wzdęcia i usprawnia proces trawienia
– działa przeciwnowotworowo
– jest niskokaloryczny – idealny podczas diety odchudzającej
– ma wpływ na gospodarkę hormonalną: powinny go jeść panie po menopauzie, natomiast nie zaleca się go kobietom w ciąży.
– nie zaleca się jedzenia fenkułu podczas zażywania leków, ponieważ może zaburzać ich wchłanianie (m.in. ze względu na dużą zawartość błonnika)
Autor: Viola Urban
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!