Szybkie pesto z rukoli i słonecznika
- 01 czerwca, 2015
- od
- Viola Urban
Uwielbiam rukolę za jej intensywny smak i właściwości zdrowotne. Mam z nią jednak mały problem: szybko więdnie. Znalazłam jednak na to sposób! Miksuję i podaję na grzankach, w towarzystwie domowego makaronu lub wykorzystuję jako marynatę do mięsa. Domowe pesto z zieleniny innej niż bazylia to już u mnie standard. Przygotuj blender, będzie pesto!
Składniki
– 100g świeżej rukoli
– 40g lekko uprażonych nasion słonecznika [można użyć orzechów nerkowca – będzie jeszcze lepsze!]
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– ząbek czosnku
– spora szczypta soli
Przygotowanie
Rukolę umyj i wrzuć do blendera (tutaj sprawdzi się blender ręczny), dodaj jeszcze ciepłe nasiona słonecznika, rozgnieciony ząbek czosnku, oliwę oraz sól. Zmiksuj dokładnie.
Takie pesto jest odchudzoną wersją swojej standardowej koleżanki. Pesto przygotowane wg tego przepisu ma w przeliczeniu na 100g gotowego produktu:
– 300kcal
– 7g białka
– 27g tłuszczu (głównie nienasyconych)
– 8,6g węglowodanów
Pesto kupowane w sklepie będzie miało od 400 do nawet 600 kcal na 100g produktu.
Kupując pesto zwróć uwagę na to jakiego oleju dodano do jego przygotowania. Odrzucaj enigmatycznie brzmiące „oleje roślinne” i kupuj tylko to, które w składzie zawiera oliwę z oliwek, a najlepiej zupełnie zrezygnuj z kupowania gotowca, bo przecież zrobienie pesto w domu zajmuje 8 minut! :)
Pomysł na wykorzystanie pesto z rukoli znajdziesz TUTAJ, a więcej informacji o tej witaminowej bombie TU.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!