Szarlotka z tymiankiem i kokosową kruszonką

Szarlotka z tymiankiem i kokosową kruszonką

Zapytana o idealne jesienne ciasto bez zająknięcia odpowiadam – szarlotka! Uwielbiam jej klasyczna odmianę z dodatkiem cynamonu, ale są ideały, które warto odmieniać. Jednym z takich klasyków w niecodziennej wersji jest szarlotka z tymiankiem. Ten przepis aż się prosi o to, żeby wcielić go w życie! Bezglutenowy* wegański, rozpływający się w ustach deser z chrupiącą kokosową kruszonką zapewne zachwyci nie tylko Ciebie. To co? Pieczemy razem?


Owsiana szarlotka z tymiankiem i kokosową kruszonką
Owsiana szarlotka z tymiankiem i kokosową kruszonką

Składniki: szarlotka z tymiankiem – 12 porcji

Owsiany, kruchy spód

  • 200 g mąki owsianej (*ja użyłam fińskiej bezglutenowej mąki owsianej)
  • 50 g zimnego oleju kokosowego
  • 30 g trzcinowego cukru pudru (zrób go samodzielnie w młynku do kawy, blenderze lub thermomixie)
  • 50 ml zimnej wody

Masa jabłkowa z tymiankiem

  • 600 g słodko-kwaśnych twardych jabłek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka skrobi z tapioki lub skrobi ziemniaczanej + 30 ml wody
  • 3-4 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie można użyć delikatnego miodu np miodu akacjowego)
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku

Podwójnie kokosowa kruszonka

  • 30 g mąki kokosowej
  • 2o g zimnego oleju kokosowego
  • 20 g trzcinowego cukru pudru

Dekoracja


Szarlotka z tymiankiem i kruszonką kokosową
Szarlotka z tymiankiem i kruszonką kokosową
Szarlotka z tymiankiem i kruszonką kokosową
Szarlotka z tymiankiem i kruszonką kokosową

Przygotowanie

Mąkę owsianą mieszamy z pudrem trzcinowym. Dodajemy zimną wodę i schłodzony olej kokosowy. Wyrabiamy ciasto. Równomiernie wylepiamy formę do tarty. Ja używam formy z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm – to jedna z moich najlepszych inwestycji – problem z wyjmowaniem ciasta z formy zupełnie mnie już nie dotyczy (zobacz czego szukać na kolejnych zakupach – KLIK). Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Jabłka obieramy ze skórek. Wszystkie owoce pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielką kostkę. Skrapiamy całość sokiem z cytryny. W garnku podgrzewamy sok pomarańczowy. Dodajemy jabłka i prażymy przez kilka minut. Dodajemy skrobię rozpuszczoną w zimnej wodzie i cały czas mieszając zagotowujemy. Na koniec dodajemy listki z kilka gałązek tymianku i syrop klonowy. Doprawianie najlepiej wykonać na samym końcu, stopniowo dodając odpowiednią ilość syropu i ziół. Lekko studzimy.

Prowansalska szarlotka z tymiankiem i kokosową kruszonką
Prowansalska szarlotka z tymiankiem i kokosową kruszonką

Spód szarlotki pieczemy 10 minut w temperaturze 180 st. C.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę kokosową. Mąkę kokosową, zimny olej kokosowy i trzcinowy cukier puder rozcieramy w palcach, tak aby powstały kawałki różnej wielkości.Na podpieczony spód wylewamy masę jabłkową z tymiankiem. Wyrównujemy powierzchnię za pomocą łyżki. wierzch szarlotki posypujemy kruszonką. Pieczemy w tej samej temperaturze około 45 minut.

Po wystudzeniu szarlotkę ozdabiamy listkami świeżego tymianku.


Prowansalska szarlotka z tymiankiem i kokosową kruszonką
Prowansalska szarlotka z tymiankiem i kokosową kruszonką

Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych

logo Baziółka
logo Baziółka

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Wioleta Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×