Szarlotka z tymiankiem i kokosową kruszonką
- 29 września, 2016
- od
- Viola Urban
Zapytana o idealne jesienne ciasto bez zająknięcia odpowiadam – szarlotka! Uwielbiam jej klasyczna odmianę z dodatkiem cynamonu, ale są ideały, które warto odmieniać. Jednym z takich klasyków w niecodziennej wersji jest szarlotka z tymiankiem. Ten przepis aż się prosi o to, żeby wcielić go w życie! Bezglutenowy* wegański, rozpływający się w ustach deser z chrupiącą kokosową kruszonką zapewne zachwyci nie tylko Ciebie. To co? Pieczemy razem?
Składniki: szarlotka z tymiankiem – 12 porcji
Owsiany, kruchy spód
- 200 g mąki owsianej (*ja użyłam fińskiej bezglutenowej mąki owsianej)
- 50 g zimnego oleju kokosowego
- 30 g trzcinowego cukru pudru (zrób go samodzielnie w młynku do kawy, blenderze lub thermomixie)
- 50 ml zimnej wody
Masa jabłkowa z tymiankiem
- 600 g słodko-kwaśnych twardych jabłek
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka skrobi z tapioki lub skrobi ziemniaczanej + 30 ml wody
- 3-4 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie można użyć delikatnego miodu np miodu akacjowego)
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
Podwójnie kokosowa kruszonka
- 30 g mąki kokosowej
- 2o g zimnego oleju kokosowego
- 20 g trzcinowego cukru pudru
Dekoracja
- kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie
Mąkę owsianą mieszamy z pudrem trzcinowym. Dodajemy zimną wodę i schłodzony olej kokosowy. Wyrabiamy ciasto. Równomiernie wylepiamy formę do tarty. Ja używam formy z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm – to jedna z moich najlepszych inwestycji – problem z wyjmowaniem ciasta z formy zupełnie mnie już nie dotyczy (zobacz czego szukać na kolejnych zakupach – KLIK). Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Jabłka obieramy ze skórek. Wszystkie owoce pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielką kostkę. Skrapiamy całość sokiem z cytryny. W garnku podgrzewamy sok pomarańczowy. Dodajemy jabłka i prażymy przez kilka minut. Dodajemy skrobię rozpuszczoną w zimnej wodzie i cały czas mieszając zagotowujemy. Na koniec dodajemy listki z kilka gałązek tymianku i syrop klonowy. Doprawianie najlepiej wykonać na samym końcu, stopniowo dodając odpowiednią ilość syropu i ziół. Lekko studzimy.
Spód szarlotki pieczemy 10 minut w temperaturze 180 st. C.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę kokosową. Mąkę kokosową, zimny olej kokosowy i trzcinowy cukier puder rozcieramy w palcach, tak aby powstały kawałki różnej wielkości.Na podpieczony spód wylewamy masę jabłkową z tymiankiem. Wyrównujemy powierzchnię za pomocą łyżki. wierzch szarlotki posypujemy kruszonką. Pieczemy w tej samej temperaturze około 45 minut.
Po wystudzeniu szarlotkę ozdabiamy listkami świeżego tymianku.
Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!