O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Szakszuka z selerem naciowym i ciecierzycą

Szakszuka z selerem naciowym i ciecierzycą

Szakszuka to jedno z moich ulubionych dań! Najczęściej przygotowują ją na kolację, bo nie zawiera zbyt dużo węglowodanów, robi się ją szybko i można ją zjadać prosto z patelni ;) Jajka w pomidorach – tak mogłabym to danie nazwać, gdybym nie była blogerką kulinarną i pretendentką do tytułu foodowego hipstera. Bez jajek i pomidorów szakszuka nie będzie szakszuką, ale reszta to już nasza własna inwencja twórcza. U mnie najczęściej pojawia się trzy zestawienia: szpinak z dużą ilością czosnku i zimną fetą rozkruszoną na sam koniec, z kuminem, fasolą i awokado, a ostatnio w związku z tym, że przekonałam się do selera naciowego, z ciecierzycą i sosem paprykowo-tymiankowym.

szakszuka z selerem naciowym i ciecierzycą
szakszuka z selerem naciowym i ciecierzycą

Składniki [2 porcje]

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 małe cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm papryczki chili zielonej
  • 1 cm papryczki chili czerwonej
  • 1/2 papryki
  • 300 g pomidorów z puszki lub świeżych bez skórki
  • duża garść świeżego tymianku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • opcjonalnie: 1/3 małej cukinii
  • 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
  • łyżeczka miodu naturalnego
  • sól, pieprz czarny
  • 2-3 jajka (w zależności od zapotrzebowania)
  • natka pietruszki lub tymianek do ozdoby

Przygotowanie

Cebulkę, czosnek i papryczki chili drobno posiekaj (ja jestem małym leniem i wrzucam je do miksera!). Całość wrzucamy na lekko rozgrzaną oliwę i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojony na 0,5-centymetrowe kawałki seler naciowy. W tym czasie miksujemy ze sobą pomidory, tymianek i paprykę. Wlewamy na patelnię, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Kiedy seler zmięknie dorzucamy ciecierzycę i cukinię. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością miodu. W przygotowanym sosie robimy 2-3 wgłębienia, w które wbijamy jajka. Przykrywamy i smażymy przez kolejne 8-10 minut (jajka powinny mieć ścięte białko i półpłynne żółtko).

szakszuka z selerem naciowym i ciecierzycą
szakszuka z selerem naciowym i ciecierzycą

Wartość energetyczna 1 porcji

  • około 300 kcal
  • 14 g białka (18% energii)
  • 13 g tłuszczu (39% energii)
  • 32 g węglowodanów (43% energii)
  • niemal 6 g błonnika
  • 20% dziennego zapotrzebowania na wapń
  • 30% dziennego zapotrzebowania na żelazo

Makro się zgadza, można gotować ;)


A jeśli masz ochotę na inną szakszukę wypróbuj moją propozycję z czarną soczewicą!

Szakszuka z czarną soczewicą i tymiankiem
Szakszuka z czarną soczewicą i tymiankiem

 

 

 

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×