O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Sos do sałatki, czyli jak nie popsuć diety

Sos do sałatki, czyli jak nie popsuć diety

Synonim diety ochudzającej: sałatka. Sałatka do pracy, sałatka na kolację, sałatka do obiadu. Sęk w tym, że sucha sałatka nikomu nie smakuje i dieta szybko się nudzi. Z drugiej jednak strony sos do sałatki miewa słaby PR i wciąż musi udowadniać, że wcale taki sadłotwórczy nie jest.

 

Co złego może mieć sos do sałatki którego nie zrobiliśmy sami?

– słabej jakości tłuszcz: rafinowane oleje, majonez, bardzo tłusty jogurt, śmietanę

– dużo soli

– zbędne węglowodany w formie cukru, syropu cykrowego, sztucznego miodu albo skrobii

– dodatki wzmacniające smak typu glutaminian sodu

Dodatkowo gotowe sosy zazwyczaj zawierają śladowe ilości przypraw, ziół i warzyw, a ich smak zawdzięczamy nadmiernemu dodatkowi soli, cukru, tłuszczu i kwasów np octu albo kwasku cytrynowego. Starannie dobrane wypełniacze sprawiają, że nic nie budzi naszych sensorycznych zastrzeżeń, a kubki smakowe po przygotowaniu domowego sosu nie zawsze czują nowy, świeży klimat. Ogłaszam detoks od gotowych sosów w proszku i z butelek. Nauczę Cię jak zrobić domowy sos w mniej niż 10 minut :)

tłuszcze do sałatki
tłuszcze do sałatki

5 zasad tworzeia zdrowego sosu do sałatki podczas diety

 

Użyj dobrej jakości tłuszczu

tłoczona na zimno oliwę, olej z pestek winogron, olej lniany lub rzepakowy nierafinowany, jeśli bardzo chcesz możesz pokusić się o bardziej ekstrawaganckie oleje np olej z orzechów, awokado, ostropestu, wiesiołka – łyżka stołowa oleju to zdecydowanie wystarczająca ilość, a jeśli w Twojej sałatce są dodatkowe orzechy, nasiona i pestki lub jajko z żółtkiem, awokado, ser pleśniowy, tłusta ryba lub mieso możesz sobie nawet pozwolić na wykluczenie oleju i zrobienie sosu na bazie jogurtu, octu, miodu lub miksowanych warzyw. Jeśli jednak Twoja sałatka to same warzywa, chudy ser lub kurczaka gotowanego to koniecznie dodaj do sosu tłuszczu. Witaminy A, D, E i K potrzebują go by efektywnie dostać się do naszego organizmu. Poza tym sałatka z tłuszczem dłużej będzie sycić. Stawiamy na jakość oleju, a nie tylko ilość.

Wzmacniacze smaku zamień na naturalne przyprawy

W mieszankach do przygotowania gotowego sosu przypraw jest tyle co kot napłakał, czyli prawie wcale. Sól, maltodekstryna, kwas cytrynowy i cukier to standardowy zestaw takiej mieszanki. Postaw na czosnek, świeże lub ewentualnie suszone zioła, jeśli lubisz ostrzejsze smaki drobno posiekaną papryczkę chilli, starty imbir, czosnek, cebulkę, chrzan. Nie bój się eksperymentować. Tak naprawdę każda naturalna przyprawa jest w diecie dozwolona. Przyprawy (zwłaszcza te świeże) zawierają kolosalne ilości przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami. Dodatkowo ostre przyprawy podnoszą tempo spalania i ułatwiają trawienie tłuszczu. W diecie odchudzającej wszelkiego rodzaju ostre przyprawy są mile widziane (oczywiście jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań)

Na świeżo, tuż przed podaniem

Sos do sałaty przygotuj możliwie krótko przed podaniem. Tłuszcze roślinne mają tendencję do szybkiego utleniania się, dlatego tak ważne jest, aby sos nie leżakował na słońcu i w cieple kilka godzin przed zjedzeniem. Jeśli musisz przygotować sos poprzedniego dnia to koniecznie od razu po przygotowaniu zamknij go w szklanym (najlepiej ciemnym) słoiczku i schowaj do lodówki. Przyprawy będą chroniły tłuszcz przed utlenianiem, ale lepiej żeby przeciwutleniacze chroniły Ciebie, a nie sos. Prawda? :)

Ogranicz sól i cukier

Na początku zapewne będzie trudno, bo spora ilość osób ma z tym problem, aby odzwyczaić swoje kubki smakowe od tych dwóch silnych bodźców, ale wystarczy od kilku do kilkunastu dni abstynencji albo radykalnego ograniczenia spożycia tych składników, aby raz na zawsze pozbyć się tego problemu. Kubki smakowe dostosowują swoją czułość do stężenia składnika w diecie i robią to zarówno w jedną jak i w drugą stronę. Zrób sobie solno-cukrowy detoks i poczuj prawdziwy smak jedzenia. Zobaczysz jak naprawdę smakują zioła, warzywa i odkryjesz produkty na nowo. Nie bój się za to dodatku octu winnego, jabłkowego, soku z cytrusów i innych kwaskowatych dodatków.

Eksperymentuj – nic nie stoi na przeszkodzie

Dieta nie może być nudna, bo inaczej zacznie Cię to frustrować. Bogactwo smaków i aromatów najłatwiej wydobyć właśnie za pomocą sosów, dipów i przypraw. Im bardziej urozmaicona dieta tym lepiej, dlatego kiedy tylko masz okazję próbuj nowych kombinacji. Szukaj przepisów na sosy w internecie, w menu restauracji, które lubisz, pytaj zaprzyjaźnionych kucharzy i inspiruj się kuchniami świata. Każdy (każdy!) sos można odchudzić i zmodyfikować tak, aby był zdrowszy. Zastosuj zasady i ciesz się swoimi sałatkami bez wyrzutów sumienia.

sałatka w słoiczku [www.pinterest.com]
sałatka w słoiczku [www.pinterest.com]
Oto moje ulubione sosy:

– klasyczny vinagret [oliwa, ocet winny lub jabłkowy, odrobina gładkiej musztardy, sól, pieprz]

– musztardowo-miodowy na jogurcie [musztarda francuska, miód pszczeli, jogurt, czarny pieprz]

– koperkowy [jogurt naturalny, sok z cytryny, skórka z cytryny, duuuuuużo koperku, sól i pieprz]

– miodowo-balsamiczny [miód akacjowy, ocet balsamiczny, oliwa, można wzbogacić tymiankiem]

– chrzanowy [jogurt naturalny, chrzan, sok z cytryny, pietruszka, czarny pieprz]

– pieprzowy [jogurt naturalny, oliwa, łyżeczka drobno posiekanego marynowanego, zielonego pieprzu, sól i sok z limonki]

– włoski [jogurt, gęsty przecier pomidorowy, odrobina miodu lub syropu z agawy, garść siekanej bazylii, oliwa, czarny młotkowany pieprz czarny, sól]

– jogurtowy z pesto [jogurt, pesto bazyliowe, oliwa, drobno posiekany suszony pomidor]

– czosnkowy tzatziki [gęsty jogurt, serek homogenizowany niskotłuszczowy, oliwa, czosnek, drobno starty świeży, zielony ogórek, dużo czarnego pieprzu, sól, opcjonalnie koperek]

– egzotyczny [mus z mango lub sok ze świeżej pomarańczy, oliwa, świeża kolendra, chilli, opcjonalnie imbir i odrobinka miodu]

sałatka z grillowaną polędwicą i sosem żurawinowym
sałatka z grillowaną polędwicą i sosem żurawinowym

Więcej przepisów na sałatki znajdziecie wkrótce na blogu, a tymczasem zobaczcie to co istnieje na naszym blogu już od dawna:

Sałatka z rukoli z dodatkiem koziego sera i żurawiny

Sałatka włoska z mozzarellą i olejem z awokado

 

Jeśli masz swoje ulubione połączenia smakowe, które wznoszą na wyżyny Twoje codzinne sałatki podziel się z nami przepisem w komentarzu.

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×