O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Sałatka ze stekiem z tuńczyka i jajkiem

Sałatka ze stekiem z tuńczyka i jajkiem

Och, jak ja ubóstwiam nicejską. Kiedy tylko mogę zamawiam ją w restauracji i kiedy tylko mam czas przygotowuje taką w domu. Najlepsza jest wtedy, kiedy tuńczyka usmażymy na grillu sami. Tuńczyk z puszki w przeciwieństwie do świeżego – nie zawiera praktycznie wcale dobroczynnych kwasów omega-3. Oto moja ulubiona nicejska sałatka ze stekiem z tuńczyka i jajkiem! Sałatka jest ultra sycąca, pełna pełnowartościowego białka, dobrych tłuszczów i witamin. Nadaje się szczególnie, kiedy z jakiś względów unikamy węglowodanów. Jeśli jednak chcemy ją wzbogacić o dobre źródła węgli, wystarczy dodać kilka łyżek ugotowanej kaszy albo kromkę żytniego chleba.

Sałatka ze stekiem z tuńczyka i jajkiem
Sałatka ze stekiem z tuńczyka i jajkiem

Składniki [ 1 porcja]

  • 2 garście zieleniny (dowolne rodzaje sałat, liści jadalnych i ziół)
  • 1 jajko
  • niewielki stek z tuńczyka (około 100g) + łyżeczka oliwy + pieprz czarny
  • łyżka oliwek czarnych
  • łyżka kaparów
  • 3-4 pomidorki cherry
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • opcjonalnie: ugotowana al dente zielona fasolka

Sos

  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • łyżka wody

Sałatka ze stekiem z tuńczyka – przygotowanie

Tuńczyka myjemy i osuszamy. Smarujemy niewielką ilością oliwy i posypujemy pieprzem. Odkładamy na bok. Jajko gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki. W misce układamy sałaty, pokrojoną w krążki cebulę, oliwki, kapary i połówki pomidorków cherry. Tuńczyka układamy na grillu i smażymy około 2 minuty z każdej strony. Składniki sosu mieszamy. Polewamy sałatkę. Na koniec układamy pokrojone jajko i cały stek z tuńczyka.

Sałatka ze stekiem z tuńczyka i jajkiem
Sałatka ze stekiem z tuńczyka i jajkiem
Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×