Lekka sałatka z kaszy jaglanej z sosem miętowym
- 13 kwietnia, 2017
- od
- Viola Urban
Jakie to jest dobre! Banalne składniki, szybkie przygotowanie, a smak wielowymiarowy i zaskakujący. Ja przygotowałam tę sałatkę w wersji bazowej, ale możesz ją wzbogacić większą ilością białka dodając np grillowanego kurczaka lub jajko sadzone. Sałatka z kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. Jest taka dobra, że nadaje się i ca co dzień i od święta! Mniam!
Składniki [2 duże porcje]
- 80 g kaszy jaglanej
- pęczek rzodkiewek
- 1-2 ogórki gruntowe lub 1/2 szklarniowego
- 1 papryka lub po 1/3 papryki zielonej, żółtej i czerwonej
- garść siekanego szczypiorku
- garść porwanego koperku
- listki mięty
- 2 czubate łyżki mieszanki nasion (u mnie: dynia, słonecznik i orzechy pini)
Sos jogurtowo-miętowy
- 150 g jogurtu naturalnego
- garść kopru
- garść świeżej mięty
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sałatka z kaszy jaglanej – przygotowanie
Warzywa myjemy i kroimy wg upodobania. Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z 3/4 przygotowanych warzyw i ziołami. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy i.. gotowe! Sałatkę wykładamy na talerz, posypujemy resztą warzyw, pestkami i ziołami. Sos podajemy w osobnym naczyniu. Najlepiej smakuje zimna.
Wartość odżywcza 1 porcji
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!