Sałatka z bakłażana, pestek granatu i orzechów włoskich
- 21 czerwca, 2021
- od
- Viola Urban
Najlepsze rzeczy powstają czasami w wyniku lenistwa. Jedną z takich rzeczy jest sałatka z bakłażana z dodatkiem pestek granatu i orzechów włoskich. Inspiracją do połączenia składników są genialne roladki z grillowanego bakłażana charakterystyczne dla kuchni gruzińskiej nazywane nigvziani badrijani. Ich przygotowanie jest dosyć żmudną pracą, dlatego postanowiłam przygotować sałatkę, która będzie smakować tak samo, ale nie będzie trzeba stać przy grillu przez pół godziny.
Sałatka z bakłażana – składniki (2 duże porcje)
- spory bakłażan lub 2 małe
- kasza bulgur / ryż / komosa ryżowa lub połączenie ziaren (ja użyłam Rice&More quinoa 3 kolory)
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pestki z 1/2 małego granatu
- pęczek kolendry lub natka pietruszki
- chili, mielone nasiona kolendry, sól
Sos orzechowy
- garść orzechów włoskich
- malutki ząbek czosnku
- 1 łyżka natki kolendry
- mielone nasiona kolendry i kozieradki
- sól i pieprz
- 40-50ml zimnej wody
Sałatka z bakłażana – przygotowanie
Bakłażana kroimy w kostkę. Solimy i odstawiamy na minimum 15 minut. Po tym czasie płuczemy i osuszamy ręcznikiem. Doprawiamy oliwą, mieloną kolendrą i chili. Lekko solimy i pieczemy do miękkości przez około 30 minut w temperaturze 180° C. Studzimy. W czasie pieczenia gotujemy ziarna zbóż według przepisu na opakowaniu. Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce o małych oczkach. Pestki granatu wyjmujemy ze skórki. Kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki sosu poza wodą umieszczamy w malakserze. Mielimy do momentu powstania orzechowego „piasku”. Następnie dolewamy wodę i miksujemy aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Wystudzone ziarna mieszamy z bakłażanem, marchewką, pestkami granatu, kolendrą i sosem. Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu.
Wartość odżywcza 1 porcji sałatki z bakłażana
1 porcja sałatki z tego przepisu dostarcza około
- 411 kcal
- 10,1 g białka
- 15,7 g tłuszczu
- 51,8 g węglowodanów
- 9,5 g błonnika
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!