O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Sałatka włoskie smaki z Oleofarm

Sałatka włoskie smaki z Oleofarm

Prosta sałatka “włoskie smaki” – wygrała konkurs firmy oleofarm, który odbywał się na spotkaniu blogerek kulinarnych w hotelu Mercure w Gdańsku.

Składniki:

– 2-3 garście zieleniny (tutaj: sałata rzymska, lollo rossa, roszponka, rukola, kiełki słonecznika)

– około 5-6 pomidorków koktajlowych

– 3 duże pomidory suszone osączone z nadmiaru oliwy

– około 5-6 czarnych oliwek

– 1/2 kulki mozzarelli

– listki bazylii

– łyżka pestek dyni

– łyżka oleju z awokado oleofarm – można zamienić na zwykłą oliwę

– redukowany ocet balsamiczny

– sól morka, świeżo mielony czarny pieprz

– 2 grzanki z mąki pełnoziarnistej

– 2 łyżeczki zmiażdżonego awokado

– 1 plaster szynki długodojrzewającej

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Na dużym talerzu przygotować bazę, czyli miks sałat i kiełków. Na sałacie ułożyć równomiernie przekrojone na połowę oliwki, pomidorki koktajlowe, pestki dyni oraz pokrojone na paseczki suszone pomidory (1 pomidora pokroić bardzo drobno i zostawić do natarcia grzanek). Mozzarellę pokroić w plasterki, przełożyć ją listkami świeżej bazylii – całość położyć na sałacie. Przygotować grzanki (mogą być zimne bagietki lub grzanki z grilla): posmarować je zmiażdżonym awokado, pastą z suszonych pomidorów, ułożyć plasterek szynki parmeńskiej i listki bazylii, posypać świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem sałatkę polać olejem z awokado i lekko skropić octem balsamicznym. Doprawić do smaku świeżo mieloną solą morską i pieprzem czarnym. Podawać z grzankami.

Smacznego!

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

Posty z kategorii

Bibliotek Dietetyka #5

Bibliotek Dietetyka #5

Wrzesień 13, 2017
Nie na temat #9

Nie na temat #9

Wrzesień 06, 2017

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×