O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Sałatka piękności z łososiem i orzechami

Sałatka piękności z łososiem i orzechami

Podczas dzisiejszego spotkania blogerek miałyśmy za zadanie stworzenie zdrowego lunchu z wykorzystaniem nietypowych tłuszczów. W związku z tym, że firma Oleofarm ma niebagatelny asortyment olejów, miałam szerokie pole do popisu. Moją uwagę przyciągnął olej konopny, piękny kawałek wędzonego łososia i świeży tymianek.

 

Podczas spotkania mogliśmy czerpać z wiedzy i doświedczenia szefa kuchni restauracji Winestone z gdańskiego hotelu mercure Łukasza Miecznikowskiego. Postanowiłam jednak pójść za głosem intuicji i zaskoczyć szefa efektem finalnym. Postawiłam na klasykę, czyli rybę z cytrusami wzmocnioną kilkoma ciekawymi smakami.

Składniki:

– 2 garście sałaty karobowanej

– garść blanszowanego jarmużu

– 3 plasterki wędzonego łososia

– 1/4 ogórka zielonego

– 1/2 pomarańczy

– łyżka orzechów włoskich – do posypania

– łyżka czarnych oliwek

–  1/4 czerwonej cebuli

Marynata do łososia/ sos do sałaty:

– łyżka miodu naturalnego

– łyżka oleju konopnego (jesli nie masz można użyć inego np rzepakowego)

– sok z 1/2 cytryny

– 1/2 łyżeczki musztardy

– 2-3 gałązki świeżego tymianku

– grubo mielony pieprz czarny

 

Jak robić?

Miód, musztardę, olej i sok z cytryny i otarte listki tymianku wymieszać ze sobą. Łososia zamarynować w sosie. Sałatę i jarmuż ułożyć w misce, posypać piórkami z czerwonej cebuli, plasterkami oliwek, słupkami ogórka i cienkimi plasterkami pomarańczy. Na sałacie ułożyć plasterki łososia. Całość polać resztą sosu i posypać siekanymi orzechami. Podawać z kawałkiem ciemnej bagietki.

 

Smacznego!

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

Posty z kategorii

Bibliotek Dietetyka #5

Bibliotek Dietetyka #5

Wrzesień 13, 2017
Nie na temat #9

Nie na temat #9

Wrzesień 06, 2017

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×