Sałatka z komosy ryżowej, batatu i ciecierzycy – przepis z książki „Dieta na Wynos”
- 24 kwietnia, 2019
- od
- Viola Urban
To już dzisiaj! Premiera mojej drugiej książki jest już za nami, a zatem od dzisiaj możecie stacjonarnie szukać książki „Dieta na Wynos” w empiku i innych dobrze zaopatrzonych księgarniach. Zamawiając w moim sklepie (KLIK) masz gwarancję wysyłki w ciągu 48 godzin. Jeśli nie jesteś jeszcze pewna czy chcesz kupić moją książkę, zajrzyj na moje stories (KLIK), gdzie pokazuję reakcję osób, które już ją mają w swojej biblioteczce <3 Nie przedłużając, zapraszam na kolejny wpis z przepisem pochodzącym z moje książki zawierającej aż 100 przepisów na odżywczy lunch.
Sałatka z komosy ryżowej, batatu i ciecierzycy – Składniki (1 porcja)
- batat – 1/2 sztuki (100 g)
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- komosa ryżowa – 3 czubate łyżki (40 g)
- ciecierzyca ugotowana – 5 łyżek (100 g)
- tahini – 1 łyżeczka (6 g)
- sok z cytryny – 1 łyżeczka (3 g)
- szpinak baby – garść (25 g)
- pestki granatu – 1 łyżka (15 g)
- kolendra świeża – kilka listków
- przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta kminu rzymskiego,1 łyżeczka kolendry świeżej drobno posiekanej, opcjonalnie: 1/4 łyżeczki harissy
Sałatka z komosy ryżowej, batatu i ciecierzycy – Przygotowanie
Batat obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (ok. 2 cm). Skrapiamy oliwą i pieczemy w temperaturze 200°C. Kiedy lekko się zarumieni, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W tym czasie gotujemy komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu. Ciecierzycę doprawiamy papryką, kminem i drobno posiekaną kolendrą. Można też dodać harissę. Gdy komosa wystygnie, dokładamy do niej tahini oraz sok z cytryny. Mieszamy i przekładamy do słoika. Następnie układamy bataty, szpinak, ciecierzycę, pestki granatu oraz listki świeżej kolendry.
Porady #OkiemDietetyka
- Komosę ryżową zastąpisz kaszą jaglaną, pęczakiem oraz ryżem. Jeśli zależy ci na czasie, sięgnij po pełnoziarnisty lub orkiszowy kuskus. Do kaszy możesz dodać odrobinę miodu lub syropu z agawy oraz drobno posiekane zioła.
- To wegańskie danie jest bogate w białko, wapń, magnez oraz żelazo. Połączenie żelaza pochodzącego z ciecierzycy z sokiem z cytryny oraz pestkami granatu poprawia jego wchłanianie. Aby jeszcze bardziej wspomóc wchłanianie żelaza, posyp sałatkę drobno posiekaną natką pietruszki.
- Sałatkę warto przygotować wtedy, kiedy masz już upieczone bataty. W ten sposób zaoszczędzisz sporo czasu.
Właściwości przepisu
- bezglutenowe
- bez mleka
- bez jajek
- wegańskie
- bogate w błonnik
- niski IG
- na zimno
Wartość odżywcza 1 porcji
Kaloryczność: 499 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 64 g
Błonnik: 16 g
Przepis na to danie i 99 innych propozycji znajdziesz w mojej książce „Dieta na Wynos”. Książkę możesz kupić już teraz na stronie empiku (KLIK). Jeśli zależy Ci na książce z dedykacją ode mnie, możesz ją kupić również w moim sklepie (KLIK). Mam nadzieję, że ugotujesz ze mną jedno z moich popisowych dań na wynos. Jeśli tak się stanie, koniecznie oznacz mnie na zdjęciu lub użyj hashtagu #DietaNaWynos. Przy okazji wszystkich mieszkańców Trójmiasta i okolic zapraszam na moje spotkanie autorskie, które odbędzie się 27 kwietnia o godzinie 17:00 w Galerii Bałtyckiej w Gdańsku. Aby nie zapomnieć o tej dacie, koniecznie dołącz do wydarzenia (KLIK).
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!