O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Pudding z tapioki z owocami

Pudding z tapioki z owocami

Zajawkę na desery z tapioki złapałam, kiedy zaczęłam je dostawać w moim cateringu Naturalnie (więcej o spersonalizowanym cateringu możecie przeczytać TUTAJ). Te urocze kuleczki są banalnie proste w przygotowaniu, sycą na długo, są hipoalergiczne i można z nich zrobić prawdziwe cud. Pudding z tapioki to jedno z dań, które zawsze wychodzi i można je zrobić na dziesiątki różnych sposobów. Z wanilią, czekoladą, truskawkami, matchą, kardamonem, puree jabłkowym – pomysły mogłabym mnożyć godzinami. Tapiokę na pewno da się kupić w kuchniach świata i w większości sklepów ze zdrową żywnością. Polecam zakup drobnych kuleczek, ponieważ są o wiele prostsze w przygotowaniu. Duże kulki gotuje się długo i często zdarza się tak, że środek wciąż jest mączny, a wierzch już się klei i rozpada. Szkoda nerwów. Pudding ze sproszkowanej skrobi z tapioki też Wam wyjdzie, ale ma zdecydowanie mniej ciekawą konsystencję. Z małych kuleczek tapioki możecie tez przygotować pyszny krem do ciasta – mój przepis na tartę bez pieczenia z truskawkami oraz kremem z mleczka kokosowego i tapioki znajdziecie TUTAJ.

pudding z tapioki z owocami
pudding z tapioki z owocami

Składniki [4 mini słoiczki]

  • 2 szklanki mleka roślinnego (może być kokosowe, migdałowe lub owsiane)
  • łyżeczka cukru trzcinowego albo łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
  • około 1/4 szklanki drobnych kuleczek tapioki [około 40-50 g]
  • wanilia lub kardamon

Dodatki, np:

  • 1 marakuja
  • 4 truskawki
  • garść borówek amerykańskich
  • listki melisy lub mięty
wegański pudding z tapioki z owocami

Pudding z tapioki – przygotowanie

W garnku podgrzewamy mleko roślinne z dodatkiem cukru i przypraw. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki sygnalizujące temperaturę wrzenia, cały czas mieszając dodajemy powoli perełki tapioki. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20-25 minut. Tapiokę powinniśmy mieszać co kilka minut tak, aby nie przywarła do dna garnka. Kiedy kuleczki staną się przezroczyste, pudding zdejmujemy z ognia i przekładamy do małych miseczek, szklanek lub słoiczków. Na zimny pudding nakładamy ulubione owoce i listki mięty lub melisy.


Przepis na tartę bez pieczenia z kremem z tapioki zobaczysz po kliknięciu na zdjęcie poniżej :)

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

Posty z kategorii

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×