Proste curry z batatów, ciecierzycy i szpinaku
- 11 lipca, 2017
- od
- Viola Urban
Ostatnio moje życie kręci się wokół fotografii kulinarnej i jem to co aktualnie gotuję do fotek. Tym razem postanowiłam zrobić coś co lubię i nie miałam zamiaru robić zdjęć, ale potrawa wyszła tak fotogeniczna i tak smaczna, że nie mogłabym być taką egoistką, która się tym przepisem nie podzieli. I oto jest proste, niemal ekspresowe curry z batatów, ciecierzycy i szpinaku. Wrzucasz wszystko do garnka, mieszasz przez 3 minuty, przykrywasz, zostawiasz na wolnym ogniu i dosłownie po kwadransie możesz jeść. Lubię dania jednogarnkowe i nie wstydzę się tego. Widocznie kiepska ze mnie blogerka kulinarna ;)
Składniki [2 porcje curry z batatów]
- 1 niewielki batat [około 200g]
- łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie może to być olej rzepakowy lub oliwa z oliwek, ale najbardziej smakowo pasuje kokos, a jak wiecie nie używam w kuchni żadnych rafinowanych tłuszczów)
- 1 nieduży por
- 1-2 ząbki czosnku
- 100-150 ml pełnotłustego mleczka kokosowego (najlepiej z kartonika z czystym składem np RealThai)
- czubata łyżeczka mieszanki przypraw curry (chociaż uważam, że żółta pasta curry jest o niebo lepsza)
- 2 garście młodego szpinaku
- około 200 g ugotowanej ciecierzycy (po ciecierzycę z puszki sięgajcie w ostateczności)
- sól himalajska
- chili
- opcjonalnie: 2 liście kaffiru (czasami można kupić w je nawet w Lidlu – polecam)
- dodatkowo: 1/2 limonki, garść świeżej kolendry lub pietruszki
Curry z batatów – przygotowanie
Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Pora pozbawiamy zewnętrznych liści i kroimy na plastry. Bataty obieramy i kroimy w gruba kostkę. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej kokosowy i przesmażamy curry z drobno posiekanym chili i czosnkiem. Dodajemy por i bataty. Po dwóch minutach smażenia wlewamy mleczko kokosowe i około szklankę wody. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i zostawiamy na około 15-20 minut (bataty powinny się lekko rozpadać, nadać curry kremową konsystencję i słodycz). Po tym czasie dodajemy ciecierzycę i szpinak. Po dwóch minutach wyłączmy ogień. Doprawiamy solą i sokiem z limonki. Podajemy z kolendrą lub pietruszką. Do curry możemy podać np. ryż z kalafiora lub lekką sałatkę z ogórków.
Wartość odżywcza 1 porcji curry z batatów
- około 400 kcal
- 14 g białka
- 16 g tłuszczu
- 42 g węglowodanów
- 13 g błonnika
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!