Pizza pełnoziarnista z gruszką i serem gorgonzola
- 14 marca, 2015
- od
- Viola Urban
Pizza pełnoziarnista z gruszką, serem gorgonzola i orzechami włoskimi
Jeśli pizza to z pomidorami. Jeśli pizza to nie może być zdrowa. Z owoców tylko ananas w hawajskiej. Hmmm? A może trochę francuskiej finezji na włoskim spodzie? Słodkie plasterki gruszki, pikantny, lekko gorzki ser pleśniowy i chrupiące orzechy? Nie dość, że smaczne to jeszcze bogate w błonnik, wapń, zdrowe tłuszcze i sporo witaminy B. Może nie jest to pizza niskotłuszczowa, ale na pewno porcja jaką podałam w przepisie zjedzona raz na jakiś czas nie zaszkodzi.
Potrzebujesz [2 porcje]:
do przygotowania ciasta
– 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 50g mąki pszennej tortowej
– około 60-70ml ciepłej wody
– łyżkę oliwy
– około 15g drożdży
– szczypta soli
– tymianek – najlepiej świeży
oraz jako dodatki:
1/2 dosyć twardej gruszki
50g sera pleśniowego typu lazur lub gorgonzola
50g mozzarelli light
małą garstkę orzechów włoskich [około 30g]
Przygotowanie
Przygotuj zaczyn z odrobiny mąki, drożdży i ciepłej wody. Odstaw na kilkadziesięt minut w ciepłe miejsc, tak aby drożdże zaczeły pracować. Do miski wsyp mąkę zwykłą i pełnoziarnistą. Dodaj zaczyn i szybko zagnieć ciasto. Kiedy ciasto będzie wstępnie wyrobione dodaj oliwę, świeży lub suszony tymianek i sól. Jeśli ciasto nie chce odklejać się od dłoni można dodać trochę więcej mąki. Odstaw ciasto na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia i przygotuj w tym czasie dodatki. Gruszkę pokrój na cienkie plasterki. Sery pokrusz lub podziel na małe kawałeczki. Orzechy posie Teraz możesz włączyć piekarnik. Najważniejsza zasada: pizza musi piec się szybko i w wysokiej temperaturze. 10 minut powinno wystarczyć. Jeśli macie kamień do pieczenia chleba to idealnie! Wracając do naszego ciasta: z lekko wyrośniętej kulki uformuj dwa okrągłe placki. Ugniataj i rozciągaj ciasto, aż będzie miało średnicę około 20 centymetrów. Spody do pizzy umieść na blaszce do pieczenia, poukładaj na nich plasterki gruszki, posyp dwoma rodzajami sera i siekanymi orzechami. Piecz w temperaturze min. 220 stopni przez około 10 minut. Gotową pizzą możesz posypać listkami świeżego tymianku.
Smacznego!
autor: Viola Urban
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!