Pierniki orkiszowo-gryczane

Pierniki orkiszowo-gryczane

Święta pełna gębą, a wraz z nimi moje pierniki orkiszowo-gryczane! Bez laktozy, jajek i mleka, a jeśli zamienisz miód na syrop daktylowy to zupełnie wegańskie. Robi się je dosłownie w 20 minut, a efekt jest mega! Dzięki zamianie zwykłej pszennej mąki na mieszankę orkiszowo-gryczaną są o wiele zdrowsze, a za sprawą dodatku anyżu i pomarańczy zaskakujące w smaku. O wizerunek moich pierniczków zatroszczył się a Tab – te genialne foremki tak ładnie wycinają ciastka, że nie trzeba ich już niczym dekorować. Zobacz kolekcję świątecznych wykrawaczy do pierników, z których korzystałam TUTAJ :)

pierniki orkiszowo-gryczane z pomarańcząpierniki orkiszowo-gryczane z pomarańczą - po upieczniu
pierniki orkiszowo-gryczane z pomarańcząpierniki orkiszowo-gryczane z pomarańczą – po upieczeniu (foremka choinka, foremka renifer – a Tab)

Składniki (około 24 pierniki orkiszowo-gryczane)

  • 100 g mąki migdałowej, ew. mielonych migdałów lub orzechów włoskich
  • 100 g mąki orkiszowej (użyłam typu 700)
  • 50 g mąki gryczanej pełnoziarnistej + maka do podsypywania
  • 40 g oleju kokosowego
  • 60 g miodu naturalnego (opcja wegańska – syrop daktylowy lub klonowy)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 pomarańczy (około 30-40 ml)
  • przyprawy: kilka goździków, nasiona z 1 gwiazdki anyżu, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego imbiru lub gotowa przyprawa do piernika
  • łyżeczka gorzkiego kakao (można pominąć)
pierniki orkiszowo-gryczane z pomarańczą
pierniki orkiszowo-gryczane z pomarańczą (foremka „ciastek” – a Tab)
pierniki orkiszowo-gryczane z pomarańczą - przed upieczneiem
pierniki orkiszowo-gryczane z pomarańczą – przed upieczeniem (foremka choinka, foremka renifer – a Tab)

Orkiszowo-gryczane pierniki – przygotowanie

Mielone orzechy, dwa rodzaje mąki, rozgniecione w moździerzu przyprawy oraz proszek do pieczenia i kakao dokładnie mieszamy w dużej misce. Olej kokosowy rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy miód i sok z pomarańczy. Składniki suche mieszamy ze składnikami mokrymi. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 3 mm pamiętając o podsypywaniu mąką. Wykrawamy ciastka foremkami w świąteczne wzory i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na około 10-12 minut.

pierniki orkiszowo-gryczane z pomarańczą
pierniki orkiszowo-gryczane z pomarańczą

Wartość odżywcza pierników

Z podanej wyżej ilości składników wyszły mi 24 pierniczki. Zakładając, że porcja to 2 pierniki dostarczysz sobie około

  • 144 kcal
  • 4 g białka
  • 8 g tłuszczu
  • 13 g węglowodanów
  • 2 g błonnika
pierniki orkiszowo-gryczane - wartość odżywcza 12 porcji (wyliczona w programie kcalmar.pro)
Pierniki orkiszowo-gryczane – wartość odżywcza 12 porcji (wyliczona w programie kcalmar.pro)
Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Wioleta Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×