![Pierniki orkiszowo-gryczane](http://okiemdietetyka.pl/wp-content/uploads/2016/12/ciastki-świąteczne.jpg)
Pierniki orkiszowo-gryczane
- 04 grudnia, 2016
- od
- Viola Urban
Święta pełna gębą, a wraz z nimi moje pierniki orkiszowo-gryczane! Bez laktozy, jajek i mleka, a jeśli zamienisz miód na syrop daktylowy to zupełnie wegańskie. Robi się je dosłownie w 20 minut, a efekt jest mega! Dzięki zamianie zwykłej pszennej mąki na mieszankę orkiszowo-gryczaną są o wiele zdrowsze, a za sprawą dodatku anyżu i pomarańczy zaskakujące w smaku. O wizerunek moich pierniczków zatroszczył się a Tab – te genialne foremki tak ładnie wycinają ciastka, że nie trzeba ich już niczym dekorować. Zobacz kolekcję świątecznych wykrawaczy do pierników, z których korzystałam TUTAJ :)
![pierniki orkiszowo-gryczane z pomarańcząpierniki orkiszowo-gryczane z pomarańczą - po upieczniu](http://okiemdietetyka.pl/wp-content/uploads/2016/12/ciastki-1024x683.jpg)
Składniki (około 24 pierniki orkiszowo-gryczane)
- 100 g mąki migdałowej, ew. mielonych migdałów lub orzechów włoskich
- 100 g mąki orkiszowej (użyłam typu 700)
- 50 g mąki gryczanej pełnoziarnistej + maka do podsypywania
- 40 g oleju kokosowego
- 60 g miodu naturalnego (opcja wegańska – syrop daktylowy lub klonowy)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1/2 pomarańczy (około 30-40 ml)
- przyprawy: kilka goździków, nasiona z 1 gwiazdki anyżu, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego imbiru lub gotowa przyprawa do piernika
- łyżeczka gorzkiego kakao (można pominąć)
![pierniki orkiszowo-gryczane z pomarańczą](http://okiemdietetyka.pl/wp-content/uploads/2016/12/pierniczek-świąteczny-1024x683.jpg)
![pierniki orkiszowo-gryczane z pomarańczą - przed upieczneiem](http://okiemdietetyka.pl/wp-content/uploads/2016/12/pierniczki-orkiszowe--1024x683.jpg)
Orkiszowo-gryczane pierniki – przygotowanie
Mielone orzechy, dwa rodzaje mąki, rozgniecione w moździerzu przyprawy oraz proszek do pieczenia i kakao dokładnie mieszamy w dużej misce. Olej kokosowy rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy miód i sok z pomarańczy. Składniki suche mieszamy ze składnikami mokrymi. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 3 mm pamiętając o podsypywaniu mąką. Wykrawamy ciastka foremkami w świąteczne wzory i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na około 10-12 minut.
![pierniki orkiszowo-gryczane z pomarańczą](http://okiemdietetyka.pl/wp-content/uploads/2016/12/pierniki-pionowo-683x1024.jpg)
Wartość odżywcza pierników
Z podanej wyżej ilości składników wyszły mi 24 pierniczki. Zakładając, że porcja to 2 pierniki dostarczysz sobie około
- 144 kcal
- 4 g białka
- 8 g tłuszczu
- 13 g węglowodanów
- 2 g błonnika
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!