Pieczony omlet ziołowy ze szparagami
- 07 czerwca, 2015
- od
- Viola Urban
Uwielbiam je! Zielone szparagi mogłabym jeść przez całe lato. Namiętnie kupuję szparagowe pęczki i jem póki są. Oczyszczają organizm z toksyn, smakują wybornie, są niskokaloryczne, a zarazem odżywcze. To skarbnica magnezu, potasu, wapnia i karotenów oraz kwasu foliowego. Doskonale łączą się z jajkiem, dlatego poza klasycznym połączeniem szparagów z poached egg (jajko w koszulce) przygotowałam przepis na omlet (quiche bez kruchego spodu).
Przygotuj [2 porcje]
– pęczek zielonych szparagów [około 400-500g]
– 5 jajek [300g]
– 3 łyżki mleka [30g]
– 4 łyżki serka wiejskiego bez śmietanki [100g]
– garść siekanej zieleniny u mnie pietruszka koperek i zielona cebulka [30g]
– sól (najlepiej morska lub himalajska)
– pieprz czarny z młynka
– opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
Jak to zrobić?
Wstaw wodę na szparagi i zajmij się przygotowaniem ich do gotowania. Starannie umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Możesz pokroić, ale zdecydowanie nie musisz – ja gotowałam je w całości. Gotuj je niezbyt długo (max 15-20 minut, ale ten czas zależy od grubości szparagów). Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj bazę omletu. Umyj zioła, starannie posiekaj, wrzuć do miski. Dodaj świeże jajka i mleko. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj dokładnie (możesz użyć miksera). Na koniec dodać serek wiejski. Ugotowane szparagi ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej masą jajeczną. Wstaw do pieca i poczekaj aż jajka się zetną a serek lekko rozpuści. Nie powinno to trwać dłużej niż 40 minut.
Polecam taki posiłek na kolację, ponieważ nie niesie za sobą praktycznie wcale węglowodanów, za to obfituje w białko. Przygotowany omlet ma ponad 500 kcal co może stanowić kolację w diecie osoby aktywnej fizycznie, która nie chce zmniejszyć masy ciała. Połowa tej porcji będzie odpowiednia dla kobiety odchudzającej się.
Jeśli masz swoje ulubione sposoby na dania ze szparagami – koniecznie podziel się nimi w komentarzu :)
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!