Orzechowe kotleciki z ciecierzycy
- 23 lutego, 2015
- od
- Viola Urban
Orzechowe kotleciki z ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów i pietruszki
Ciecierzyca z orzechami to obłędne połączenie, a jeśli dodamy do tego jeszcze trochę słodkich szuoszonych pomidorów, intensywnie zieloną pietruszkę i ostrą papryczkę chilli to osiągniemy… co? Nie będę mówić, zróbcie, spróbujcie, oceńcie, dajcie recencję. Dla mnie bomba, ale nie pozwolę Wam nie spróbować osobiście.
Składniki [2-3 porcje]
– 200g ugotowanej ciecierzycy
– łyżka masła orzechowego
– garść pestek dyni
– pęczek pietruszki
– 4 suszone pomidory
– 1/2 papryczki chilli
– sól i pieprz so smaku
– opcjonalnie: oregano i czosnek
Jak to się robi?
Ciecierzycę moczymy przez całą noc, po czym gotujemy na wolnym ogniu do miękkości w sporej ilości lekko osolonej wody. Pietruszkę myjemy i ciekamy byle jak, bo i tak będzie miksowana. Papryczkę chilli kroimi drobno i nie dotykamy później oczu (to ważne!). Ten sam proces dotyczy suszonych pomidorów. Wystudzoną ciecierzycę wrzucamy do wysokiego naczynia i dodajemy wszystkie składniki. Miksujemy wszystko blender żyrafką na gładką masę. Z gotowej masy lepimy kotleciki. Można je obtoczyć w sezamie. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Opcje:
– można dodać ząbek czosnku
– jeśli ktoś jada jajka i chce bardziej mokrych kotlecików polecam dodatek jednego małego jajka i dwóch łyżek mielonego siemienia lnianego.
– kotleciki dobrze smakują z jogurtowym sosem czosnkowym i pomidorową sałatką.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!