Orkiszowe pancakes z jagodami i sosem bazyliowo-cytrynowym
- 28 lipca, 2015
- od
- Viola Urban
Zabrakło mięty, w doniczce była za to bazylia. Na dnie szafki znalazłam mąkę orkiszową, a w lodówce na zbawienie czekały czarne jagody. To była totalna improwizacja, ale efekt przebił moja najśmielsze oczekiwania. To zdecydowanie najlepsze amerykańskie naleśniki jakie poczuło moje podniebienie!
Składniki
– 1 jajko [50g]
– 3 łyżki mleka 2% [30g]
– łyżka miodu lub ksylitolu [10g]
– 4 czubate łyżki jasnej mąki orkiszowej typu 650 [60g]
– łyżka nasion chia lub mielonego siemienia lnianego [10g]
– 2 łyżki serka wiejskiego bez zalewy lub serka typu grani [40g]
– łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego [5g]
– garść jagód czarnych [50g]
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Na sos [2 porcje]:
– sok i skórka z jednej cytryny + 1/2 szklanki wody
– garść listków bazylii
– łyżka miodu lub opcjonalnie łyżka cukru trzcinowego [10g]
– płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej [3g]
Jak się robi pancakes?
Jajko rozmąć z miodem i mlekiem, dodaj olej, mąkę, chia i sodę oczyszczoną. Sprawdź konsystencję, ciasto powinno być gęste. Następnie dorzuć do miski biały ser i jagody, delikatnie wymieszaj tak, aby jagody pozostały całe. Na suchej patelni piecz grube naleśniki. Najlepiej smaży się niewielkie placki z użyciem patelni z powłoką do pieczenia bez tłuszczu, na niezbyt dużym ogniu.
… a sos?
Cytrynę sparz wrzątkiem. Skórkę cytrynową z całej cytryny ściągnij za pomocą specjalnej skrobaczki lub zetrzyj na drobnej tarce. Z cytryny wyciśnij sok, pamiętaj o usunięciu pestek. W małym rondelku zagotuj sok z cytryny i połowę wody. W drugiej połowie wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i miód. Do gotującej się cytrynki dodaj roztwór skrobi i zagotuj aż powstanie domowy kisiel cytrynowy. Do lekko wystudzonego kisielu dodaj drobno posiekaną bazylię.
Naleśniki serwuj z sosem bazyliowym i świeżymi owocami jagodowymi.
Kaloryczność takiego dania to około 500 kcal i aż 25g białka w porcji. Dzięki dodatkowi chia dostarczamy też cennego błonnika. Owoce jagodowe dodają nie tylko smaku, ale przede wszystkim ogromnej ilości antyoksydantów. Cytryna, borówki i bazylia działają na organizm odkwaszająco. Zdecydowanie polecam takie solidne śniadanie dla osób aktywnych, które z rana potrzebują solidnej porcji zdrowej energii :)
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!