
Letnie lemoniady z ziołami i owocami
- 12 sierpnia, 2015
- od
- Viola Urban
Klasyczna lemoniada kojarzy się z cytrynami i miętą, ale nie tylko mięta nadaje się do ubarwienia smaku tego orzeźwiającego napoju. Wykorzystaj potencjał swojego domowego ogródka z ziołami i przygotuj w domu wykwintną „lemoniadę” na wiele sposobów. Wystarczą owoce, świeże zioła, kruszony lód i zimna woda mineralna! Do dzieła!
Propozycja 1:
lemoniada tymiankowa z borówkami
– łyżeczka brązowego cukru
– 3-4 duże gałązki świeżego tymianku
– 1 duża cytryna
– 250 ml bardzo zimnej wody
– szklanka kruszonego lodu
– tymianek, plasterki cytryny i borówki do dekoracji
W rondelku zagotuj 50 ml wody z dodatkiem cukru i tymianku, gotuj aż powstanie gęsty, aromatyczny syrop tymiankowy. Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj go z syropem i resztą wody. Do butelki wrzuć kruszony lód, gałązki tymianku, plasterki cytryny i borówki. Zalej zawartość butelki lemoniadą. Pij póki zimne ;)
Propozycja 2:
lemoniada grejpfrutowa z rozmarynem
– łyżeczka brązowego cukru
– pęd świeżego rozmarynu
– 1 grejpfrut
– 250 ml bardzo zimnej wody
– szklanka kruszonego lodu
– pęd rozmarynu, plasterki grejpfruta
W rondelku zagotuj 50 ml wody z dodatkiem cukru i rozmarynu, gotuj aż powstanie syrop rozmarynowy. Wyciśnij sok z grejpfruta, pozostawiając jeden plaster owocu do dekoracji. Sok wymieszaj z syropem ziołowym i resztą wody. Do butelki wrzuć kruszony lód, otarty pęd rozmarynu i plasterki grejpfruta. Zalej zawartość butelki sokiem rozmarynowo-grejpfrutowym.

Propozycja 3:
sorbet truskawkowo – bazyliowy
– szklanka kruszonego lodu
– szklanka słodkich truskawek
– garść świeżej bazylii
– bazylia i plasterki truskawek do dekoracji
Truskawki umyj, pozbądź się szypułek i zmiksuj z dodatkiem truskawek i lodu. Do szklanki lub butelki możesz wrzucić dodatkowy lód i 50 ml wody jeśli oczekujesz konsystencji smoothie. Udekoruj sorbet listkami bazylii i plasterkami truskawek.
Propozycja 4:
arbuzada miętowa
– szklanka miąższu z arbuza bez pestek
– garść listków mięty
– kilka plasterków limonki
– szklanka kruszonego lodu
– 100 ml zimnej wody
– listki mięty do dekoracji
Miąższ z arbuza zmiksuj z miętą i wymieszaj z wodą. Do butelki wsyp lód, całe listki mięty i zalej przygotowaną arbuzadą.

Tak przygotowane lemoniady nie zawierają kolosalnej ilości cukru. Zamiast kupować gotowe, słodkie napoje, zainwestuj trochę czasu i przygotuj dla rodziny pyszne, zdrowe i orzeźwiające lemoniady. Są idealne podczas upałów. Pamiętaj, aby zamawiając podobne lemoniady na mieście, pytać czy są ze świeżych owoców, czy tylko z syropu smakowego.
Jeśli podobają Ci się moje pomysły na letnie lemoniady daj znać w komentarzu :)
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!