
Kotlety z mięsa mielonego z różnych kuchni świata – FIT!
- 05 września, 2017
- od
- Viola Urban
Dawniej, kiedy słyszałam kotlet mielony miałam przed oczyma smutny widok brzydkiego, smażonego na grubej warstwie tłuszczu bezkształtnego mięsa. Długo wydawało mi się, że zdrowy kotlet mielony to oksymoron, ale z biegiem czasu kiedy moje umiejętności kulinarne zaczęły się rozwijać, a wiedza dietetyczna pogłębiać, stwierdziłam, że to nie tylko możliwe, ale też daje ogromne pole do kreatywności. To czego nie jesteśmy w stanie zrobić z całego kawałka mięsa, z powodzeniem możemy zrobić z mięsem mielonym. Zacznijmy jednak od podstaw. Dowiedz się jakie produkty wybrać i jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne jak na obiedzie u mamy, ale też zdrowe niczym z mojego jadłospisu.

Wybieramy mięso
W zależności od tego jaką dietę stosujesz, mogą to być mniej lub bardziej chude kawałki mięsa. Indyk i chuda wołowina z powiedzeniem znajdą miejsce nawet w niskokalorycznych dietach. Wieprzowina? Czemu nie! Mięso mielone z szynki wieprzowej ma stosunkowo niewiele tłuszczu i sporo białka. Najlepiej korzystać z usług sklepów, gdzie można zmielić mięso z wybranego kawałka. Nie ryzykujemy wówczas, że to zbieranina resztek. Najgorszym wyborem będzie mięso garmażeryjne. Tak naprawdę pod tym enigmatycznym określeniem może się kryć wszystko.
Podczas zakupu mięsa kierujemy się kolorem i ogólnym wyglądem. Mięso powinno mieć w miarę jednolity kolor. Dziwne odcienie mieniące się na tęczowo i oznaki sinienia omijamy szerokim łukiem. Mięso powinno też mieć dobre nawodnienie. Jeśli mamy wrażenie, że mięso wyschło i ma już wysuszoną powierzchnię – nie kupujemy. W mielonym mięsie tego nie zobaczysz, ale jeśli kupujesz mięso w całości możesz ocenić każdą z tych cech.
Najlepszym pomysłem będzie samodzielne mielenie w domu, ale jeśli nie macie własnej maszynki, szukajcie zaufanego sklepu mięsnego z maszynką do mielenia mięsa.

Tradycyjny kotlet mielony
Tradycyjny kotlet mielony ma sporo zupełnie zbędnych dodatków. Namoczona bułka, bułka tarta, jajko, sporo soli i co najgorsze – dużo oleju na patelni. Nic zdrowego. A przecież mięso nie wymaga sklejania jajkiem, bo samo lepi się wystarczająco dobrze. Kotlety z samego mięsa nie chłoną tak bardzo tłuszczu jak te z dodatkiem bułki tartej. Jeśli jednak zależy Wam na dodatku jajka z uwagi na smak, spróbujcie zastąpić bułkę tartą odtłuszczonym, mielonym siemieniem lnianym lub mąką z ciecierzycy.
Tradycyjnie smażony kotlet mielony potrafi „wypić” podczas smażenia nawet 20 g tłuszczu, a to podbija jego kaloryczność o 180 kcal. Zamienienie smażenia na grubej warstwie tłuszczu na pieczenie w piecu lub grillowanie pozwoli nam zaoszczędzić sporo kalorii. Nie chodzi tylko o aspekt związany z odchudzaniem, ale głównie o kwestie zdrowotne. Tłuszcz ze smażenia, nawet jeśli ma wysoki punkt dymienia i nam nie szkodzi, nie niesie za sobą dodatkowych korzyści. Olej ze smażenia zdecydowanie lepiej jest zastąpić lekkim dressingiem do sałatki na bazie dobrej oliwy z oliwek, dodatkową porcją awokado albo orzechami na deser.
Przyprawy do mięsa mielonego
Uwielbiam tradycyjny sposób doprawiania mielonych. Majeranek, sól, pieprz, drobno pokrojona cebulka lub szczypiorek i nic więcej. Takie kotlety niewiele różnią się od tych, które znamy z rodzinnych obiadów. Jeśli jednak lubimy kulinarne podróże, na pewno warto poznać kilka trików na mielone mięso, jakie stosują inne nacje. Zapomnijcie o gotowych mieszankach „przyprawa do mięsa mielonego” – większość z nich zawiera sporo soli, cukru, a niektóre nawet wzmacniacze smaku. Zdecydowanie lepszą opcją jest samodzielne komponowanie przypraw.

Dietetyczne kofty z udźca indyka
Składniki (4 porcje)
- 400 g mięsa mielonego z udźca indyka
- 2-3 łyżki lodowatej wody
- ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- garść świeżej kolendry baziółka
- garść świeżej mięty baziółka
- garść świeżej natki pietruszki baziółka
- 2 cm chili
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- sól i pieprz
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
Przygotowanie
Czosnek i cebulę obieramy. Bardzo drobno siekamy. Umyte zioła również dokładnie kroimy. W dużej misce umieszczamy mięso. Dodajemy wodę i mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie przygotowane przyprawy i ponownie łączymy składniki. Mięso dzielimy na 4 porcje i formujemy podłużne kotleciki. Nabijamy je na długie wykałaczki i pokrywamy cieniutką warstwą oliwy. Grillujemy około 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy z lekka sałatką z ogórków oraz sosem tzatziki (przepisy na różnorodne sosy do mięs z grilla znajdziesz TUTAJ).

Śródziemnomorskie kotlety mielone ze skórką cytryny, tymiankiem i oliwkami
Składniki (8 kotlecików | 4 porcje)
- 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 5-6 czarnych oliwek bez pestek
- 1 ząbek czosnku
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 suszony pomidor (opcjonalnie)
- około 20-30 g cukinii (opcjonalnie)
- łyżeczka listków świeżego tymianku baziółka
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Mięso łączymy z posiekanymi oliwkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną w kostkę cukinią, suszonym pomidorem i pozostałymi przyprawami. Formujemy 8 podłużnych kotlecików. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kotleciki posmarowane cienką warstwą oliwy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C na około 25-30 minut.

Meksykańskie kotlety mielone z czarną fasolą, kminem i kolendrą
Składniki (4 porcje)
- 350 g mielonej chudej wołowiny
- 50 g ugotowanej czarnej fasoli
- około 2 łyżki drobno posiekanej papryki
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej kolendry baziółka
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka gorzkiego kakao (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- sól i pieprz
- 1 jajko
- czubata łyżka odtłuszczonego siemienia lnianego
Przygotowanie
Mięso umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, siemię lniane, fasolę, posiekaną kolendrę, czosnek, cebulkę i resztę przypraw. Masę starannie zagniatamy, aby przyprawy równomiernie rozłożyły się w mięsie. Formujemy 4 płaskie, okrągłe kotleciki. Smażymy na mocno rozgrzanym grillu przez 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z sałatką z roszponką, awokado i innymi ulubionymi warzywami.

Artykuł powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych i ciętych

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!