Kakaowe gofry z fasoli #PoranneInspiracje
- 02 kwietnia, 2018
- od
- Viola Urban
Zgodnie z obietnicą serwuję Wam małą zapowiedź tego, co znajdziecie w książce Poranne Inspiracje! Spamuję ostatnio tak bardzo, że chyba nawet prezydent Obama wie, że premiera mojego debiutanckiego dzieła będzie miała miejsce 18 kwietnia. Póki co możecie kupić książkę w przedsprzedaży TUTAJ, a jeśli chcecie ją kupić stacjonarnie, to zapraszam do księgarni tuż po premierze. Dedykację będzie można zdobyć na przykład podczas spotkania autorskiego w księgarni Book Book w Warszawie – spotykamy się tam 19 kwietnia o 18:00 :) Tymczasem bez zbędnego gadania zapraszam Was na korzenne gofry z fasoli , czyli ultra proste i mega smaczne śniadanie pieczone w gofrownicy! Dokładnie taki sam przepis znajdziecie w mojej książce, a oprócz tego aż 99 innych inspirujących propozycji do przygotowania w około 15 minut.
Składniki /1 porcja/
- czerwona fasola gotowana – 3/4 szklanki (120 g)
- olej kokosowy nierafinowany – 1 łyżeczka (5 g)
- syrop klonowy – 1 łyżka (10 g)
- jajko kurze – 1 sztuka (60 g)
- mąka orkiszowa – ok. 2 łyżki (25 g)
- kakao – 1 płaska łyżeczka (3 g)
- proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
- cynamon – 1/4 płaskiej łyżeczki
- kardamon – 1/4 płaskiej łyżeczki
- owoce jagodowe (jeżyny, truskawki, borówki, maliny) – garść (80 g)
Gofry z fasoli – przygotowanie
Fasolę płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. W blenderze miksujemy fasolę, płynny olej kokosowy, syrop klonowy i jajko. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy dokładnie mieszamy. Składniki suche łączymy z mokrymi na gładką masę. Na dobrze rozgrzanej gofrownicy smażymy dwa gofry. Owoce myjemy, osuszamy i układamy na gorących, chrupiących gofrach.
Oznaczenia przepisu : Gofry z fasoli
- bez laktozy
- wegetariańskie
- bogate w błonnik
Porady #OkiemDietetyka
- Fasolę najlepiej ugotować samodzielnie, jeśli jednak nie masz takiej możliwości, kupuj fasolę w słoikach lub puszkach wolnych od bisfenolu A.
- Kakao zastąpisz karobem, który nie zawiera kofeiny. W diecie dzieci karob jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż kakao.
- Poza sezonem letnim sięgaj po owoce mrożone lub takie, które w danym okresie są dostępne: śliwki, gruszki, jabłka czy też egzotyczne mango, banany i kiwi.
- Ciasto na gofry z tego przepisu przygotujesz też z fasoli białej lub ciecierzycy.
- Syrop klonowy możesz zamienić na miód, syrop daktylowy, ksylitol lub cukier kokosowy.
- W wersji dla sportowców sprawdzą się gofry nie tylko z owocami. Domowa nutella, powidła śliwkowe, czekoladowy krem z awokado, masło orzechowe lub gęsty jogurt grecki dodadzą jeszcze więcej energii do diety osób aktywnych.
Gofry z fasoli – wartość odżywcza 1 porcji
Kaloryczność | 386,5 kcal |
Białko | 16,6 g |
Tłuszcze | 12,6 g |
Węglowodany | 41,2 g |
Błonnik | 11,4 g |
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!