Jaglany pudding z truskawkową galaretką z chia
- 29 maja, 2015
- od
- Viola Urban
Deser? Jasne, czemu nie. Trochę mleka, prawdziwa wanilia, zdrowe proso, świeże owoce jagodowe i chia. Samo zdrowie! Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut. Budyń nie musi być z modyfikowanej skrobii, białego cukru i barwników. Zapraszam do kuchni!
Składniki [2 porcje]
- 300 ml mleka 2% (można użyć mleka roślinnego)
- 40-50g płatków jaglanych (można zamienić na zmieloną w młynku kaszę jaglaną)
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- opcjonalnie: łyżeczka ksylitolu lub stewii
- 200g owoców jagodowych
- 2 czubate łyżki nasion chia
Przygotowanie
Owoce umyć i zmiksować blenderem. Dodać chia i pozostawić na 20 minut aby masa zgęstniała. Jeśli owoce są kwaśne możemy dosłodzić mus ksylitolem, stewią lub syropem z agawy. Mleko podgrzać w rondlu z dodatkiem wanilii i płatków. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Jeśli lubimy bardziej kremowy budyń powinniśmy użyć mniejszej ilości prosa. Do pucharków nakładać lekko przestudzony budyń i mus owocowy. Schłodzić … lub nie ;)
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!