O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Jaglany Creme Brulee

Jaglany Creme Brulee

Ci, którzy śledzą moje instastory już wiedzą, że udało mi się zrobić swoją wersję kremu Brulee. Wczoraj dostałam go w swoim pudełku z cateringu NATURALNIE i postanowiłam zrobić dla Was podobne cudo. Skład na opakowaniu powiedział mi z jakich składników powstaje ten obłędnie kremowy deser. Reszta poszła już gładko. Zapraszam Was na Jaglany Creme Brulee inspirowany moją dietą pudełkową. Więcej o cateringu personalnym i kulinarnych inspiracjach jakie od nich czerpię znajdziecie TUTAJ.

Jaglany Creme Brulee
Jaglany Creme Brulee

Składniki [4 porcje]

  • 100 g kaszy jaglanej (około pół szklanki)
  • laska wanilii (opcjonalnie naturalny ekstrakt)
  • 400 ml mleczka kokosowego (najlepiej Real Thai lub inne z kartonika)
  • około 200 ml wody
  • łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • szczypta soli morskiej
  • 2 czubate łyżeczki cukru kokosowego lub trzcinowego
  • truskawki, borówki i mięta do podania

Jaglany Creme Brulee – przygotowanie

Kaszę prażymy w suchym garnku przez kilka minut, aby uwolnić jej aromat. Następnie przekładamy ją na gęste sito  i przelewamy najpierw wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Kaszę ponownie umieszczamy w garnku. Dodajemy połowę przygotowanego mleka kokosowego, 200 ml wody, cukier , sól i nasionka z laski wanilii (strąk możecie użyć do kolejnego gotowania). Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut (kasza powinna być miękka i gęsta). Zdejmujemy z ognia, dodajemy olej kokosowy i miksujemy blenderem stopniowo dolewając zimne mleczko kokosowe aż do uzyskania kremowej konsystencji. Deser przekładamy do kokilek. Kiedy wystygnie dekorujemy owocami oraz miętą.

Jaglany Creme Brulee z naturalną wanilią i sezonowymi owocami
Jaglany Creme Brulee z naturalną wanilią i sezonowymi owocami

Wartość odżywcza 1 porcji deseru

  • 250 kcal
  • około 4,5 g białka
  • 15 g tłuszczu (z przewagą MCT)
  • 24 g węglowodanów
  • 1,5 g błonnika
Wartość odżywcza 4 porcji Jaglanego Creme Brulee wyliczona w programie kcalmar.pro

A tak mój deser wyglądał w pudełku <3 Doskonały dowód na to, że dieta pudełkowa może być zdrowa, smaczna i fotogeniczna! Jeśli szukacie cateringu dietetycznego w Trójmieście, koniecznie zapoznajcie się z ofertą tej firmy.

Jaglany Creme Brulee w wykonaniu cateringu Naturalnie
Jaglany Creme Brulee w wykonaniu cateringu Naturalnie

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

Posty z kategorii

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×