Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

Jaglana granola z syropem klonowym, jabłkiem i cynamonem

Jaglana granola z syropem klonowym, jabłkiem i cynamonem

Nigdy dotąd nie robiłam samodzielnie granoli, ale uznałam, że najwyższy czas to zmienić. Zainspirowana propozycją Iny Rybarczyk z bloga True Taste Hunters postanowiłam wykonać własną wersję. Przepis Iny znajdziecie w książce Łowcy Smaku, którą opisywałam Wam w jednym z wpisów z cyklu Biblioteka Dietetyka – KLIK. W przepisie oryginalnym był sok z pomarańczy, ja zamieniłam go na świeżo wyciskany sok z jabłek. Zrezygnowałam też z imbiru i dodałam od siebie płatki owsiane oraz jagody goji. Granolę suszyłam w niskiej temperaturze. Musze przyznać, że jest pyszna! Nie mogę się doczekać kolejnego pieczenia, kiedy obecny słoik zostanie zjedzony. Przed państwem jaglana granola o smaku Apple-Maple!


Składniki [10 dużych porcji]

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 30 g ekspandowanej gryki (można zamienić na amarantus, brązowy ryż, orkisz lub większą ilość płatków owsianych)
  • 100 g orzechów włoskich lub pekan (mogą być też migdały)
  • 30 g suszonych jagód goji
  • 5 łyżek syropu klonowego (może być też daktylowy lub miód)
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1-2 łyżki płynnego nierafinowanego oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (można więcej, jeśli bardzo lubicie cynamon)
  • 2-3 szczypty soli
Jaglana granola po upieczeniu

Jaglana granola – przygotowanie

Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni. W 1,5 litra wrzącej wody gotujemy przez 9-10 minut kaszę jaglaną z odrobiną soli. Po tym czasie odcedzamy ją na gęstym sicie i przelewamy dużą ilością zimnej wody. Mocno odciskamy z nadmiaru płynu. W dużej misce łączymy ugotowaną kaszę, płatki, grykę, posiekane orzechy i jagody goji. W szklance łączymy sok jabłkowy, olej kokosowy, syrop klonowy i cynamon. Mieszamy. Składniki granoli polewamy sokiem z przyprawami i dokładnie mieszamy. Na 2-3 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia równomiernie rozkładamy granolę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100° C w opcji z termoobiegiem na około 1,5-2 godziny (granola musi być całkowicie wysuszona). Przekładamy do szczelnego słoika i staramy się nie zjeść całej zbyt szybko ;)

ps. jeśli macie więcej czasu, możecie zmniejszyć temperaturę do 70-80° C – wówczas suszenie potrwa jeszcze dłużej, ale tłuszcze zawarte w orzechach będą jeszcze lepiej chronione przed utlenianiem.


Jaglana granola – kaloryczność

Jaglana granola – kaloryczność 10 porcji wyliczona w programie kcalmar.pro

1 porcja [1/1o całości] dostarcza około

  • 230 kcal
  • 5,7 g białka
  • 8,4 g tłuszczu
  • 31,6 g węglowodanów
  • 2,6 g błonnika
Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Wioleta Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×