
Jaglana granola z syropem klonowym, jabłkiem i cynamonem
- 18 maja, 2021
- od
- Viola Urban
Nigdy dotąd nie robiłam samodzielnie granoli, ale uznałam, że najwyższy czas to zmienić. Zainspirowana propozycją Iny Rybarczyk z bloga True Taste Hunters postanowiłam wykonać własną wersję. Przepis Iny znajdziecie w książce Łowcy Smaku, którą opisywałam Wam w jednym z wpisów z cyklu Biblioteka Dietetyka – KLIK. W przepisie oryginalnym był sok z pomarańczy, ja zamieniłam go na świeżo wyciskany sok z jabłek. Zrezygnowałam też z imbiru i dodałam od siebie płatki owsiane oraz jagody goji. Granolę suszyłam w niskiej temperaturze. Musze przyznać, że jest pyszna! Nie mogę się doczekać kolejnego pieczenia, kiedy obecny słoik zostanie zjedzony. Przed państwem jaglana granola o smaku Apple-Maple!
Składniki [10 dużych porcji]
- 200 g kaszy jaglanej
- 100 g płatków owsianych górskich
- 30 g ekspandowanej gryki (można zamienić na amarantus, brązowy ryż, orkisz lub większą ilość płatków owsianych)
- 100 g orzechów włoskich lub pekan (mogą być też migdały)
- 30 g suszonych jagód goji
- 5 łyżek syropu klonowego (może być też daktylowy lub miód)
- 100 ml soku jabłkowego
- 1-2 łyżki płynnego nierafinowanego oleju kokosowego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (można więcej, jeśli bardzo lubicie cynamon)
- 2-3 szczypty soli

Jaglana granola – przygotowanie
Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni. W 1,5 litra wrzącej wody gotujemy przez 9-10 minut kaszę jaglaną z odrobiną soli. Po tym czasie odcedzamy ją na gęstym sicie i przelewamy dużą ilością zimnej wody. Mocno odciskamy z nadmiaru płynu. W dużej misce łączymy ugotowaną kaszę, płatki, grykę, posiekane orzechy i jagody goji. W szklance łączymy sok jabłkowy, olej kokosowy, syrop klonowy i cynamon. Mieszamy. Składniki granoli polewamy sokiem z przyprawami i dokładnie mieszamy. Na 2-3 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia równomiernie rozkładamy granolę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100° C w opcji z termoobiegiem na około 1,5-2 godziny (granola musi być całkowicie wysuszona). Przekładamy do szczelnego słoika i staramy się nie zjeść całej zbyt szybko ;)
ps. jeśli macie więcej czasu, możecie zmniejszyć temperaturę do 70-80° C – wówczas suszenie potrwa jeszcze dłużej, ale tłuszcze zawarte w orzechach będą jeszcze lepiej chronione przed utlenianiem.
Jaglana granola – kaloryczność

1 porcja [1/1o całości] dostarcza około
- 230 kcal
- 5,7 g białka
- 8,4 g tłuszczu
- 31,6 g węglowodanów
- 2,6 g błonnika
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!