Orzeźwiająca granita melonowa ze świeżą miętą
- 23 czerwca, 2016
- od
- Viola Urban
Kocham lody – wszelkiego rodzaju lekkie sorbety, granita owocowa i lemoniady na kruszonym lodzie, to coś czego latem pragnę najmocniej! Tym razem postanowiłam ominąć szerokim łukiem swoją ulubioną lodziarnię i przygotować bardzo zimny deser samodzielnie. Postawiłam na swój ulubiony smak latem, czyli połączenie melona, arbuza, truskawek i mięty. Nie byłabym sobą, gdyby przepis był skomplikowany, zatem zapraszam na mega prostą w przygotowaniu granitę z melona, arbuza, truskawek i świeżej mięty!
Składniki [4 porcje granity]
- 400 g miąższu miodowego melona
- 600 g miąższu słodkiego, czerwonego arbuza
- garść listków świeżej mięty
- ewentualnie kilka kropli soku z limonki
Dodatkowo do dekoracji
- kilka dużych, słodkich truskawek z szypułkami
- plaster arbuza
- kilka kuleczek wydrążonych z melona
- listki świeżej mięty
Przygotowanie
Przygotowanie – sposób pierwszy [blender do kruszenia lodu]
Melona i arbuza kroimy w kostkę. Oczyszczamy kawałki owoców z pestek. Wkładamy do szczelnego pudełka i wkładamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Przesypujemy do blendera z opcją kruszenia lodu, dodajemy umyte listki mięty i miksujemy do uzyskania konsystencji małych kryształków. Przekładamy do szklanek lub pucharków i dekorujemy wg uznania.
Przygotowanie – sposób drugi [dla cierpliwych]
Melona i arbuza oczyszczamy z pestek i dokładnie miksujemy z miętą. Przelewamy do szczelnego plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Co pół godziny energicznie mieszamy łyżką, tak aby rozbić kryształki lodu na mniejsze kawałki. Czynność powtarzamy aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję. *
* uwaga – w tym wypadku często zdarza się tak, że finalnie wychodzą 3 porcje zamiast 4 ;)
Tabela wartości odżywczych 1 porcji granity z melona, arbuza i mięty [wygenerowana w serwisie kcalmar.pro]
Porady dietetyka
- Sorbet i granita bez dodatku cukru będą bardziej „chrupiące” – wszystko dlatego, że w owocach jest sporo wody niezwiązanej z cukrem. Woda, która nie jest wysycona cukrem tworzy silniejsze i większe kryształy. Taki urok dietetycznych lodów na bazie owoców o wysokiej zawartości wody takich jak arbuz czy melon
- Podobną granitę możesz zrobić z każdych innych owoców – koniecznie wypróbuj lody z czerwonych pomarańczy i melisy, gruszkę z szałwią, ananasa z kolendrą albo truskawki z bazylią – pamiętaj, że owoce łączą się genialnie nie tylko z miętą – wiele ziół doskonale odnajduje się w słodkim towarzystwie
- Jeśli chcesz sobie osłodzić życia bardziej niż samymi owocami dodaj kropelkę stewii lub świeży listek tej rośliny, albo pokusić się o dodatek kilku namoczonych w gorącej wodzie daktyli lub dojrzałych bananów
- Lubisz kwaśne? Super, kwaśne owoce mają ogromy potencjał zasadotwórczy. Sok z cytrusów możesz śmiało dodawać nie tylko do granity – wszelkiego rodzaju lemoniady i koktajle przygotowywane w czasie upałów pragną dodatku cytryn, limonek, grejpfrutów, pomarańczy albo bardziej egzotycznego kumkwatu.
- Czy jedzenie zimnych rzeczy odchudza? Taaaaa, w filmach sci-fi na pewno! W normalnym życiu lody i desery nie odchudzają, ale mogą być elementem zdrowej diety odchudzającej :)
Więcej o właściwościach mięty znajdziesz w tym artykule: KLIK
Przepis powstał we współpracy z producentem świeżych ziół doniczkowych marki Baziółka
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!