Frytki z selera, marchewki i batatów prosto z pieca!

Frytki z selera, marchewki i batatów prosto z pieca!

Dietetyczny fast food? Frytki na diecie? Why not! Tak naprawdę można bez wyrzutów sumienia upiec ziemniaki białe – nie ma się czego obawiać. Najważniejszy jest sposób przygotowania, ilość i rodzaj użytego tłuszczu. Zapomnij o głębokim oleju i zaprzyjaźnij się z papierem do pieczenia. Seler, marchewka i batat gotowe? Zaczynamy!

Składniki

Do przygotowania frytek będziesz potrzebować

– 300g warzyw korzeniowych – może być to jeden rodzaj warzywa, albo miks selera, marchewki i batatów

100 g batata: 86 kcal [3,0g błonnika]

100 g marchewki: 27 kcal [3,6g błonnika]

100 g selera: 21 kcal [4,9 g błonnika]

– łyżka oleju kokosowego lub oleju rzepakowego, ewentualnie oliwy z wytłoków [10g]

– przyprawy: do batata pasuje cynamon, do marchewki imbir lub czubryca, a seler dobrze łączy się ze słodką papryką albo z tymiankiem lub majerankiem.

dietetyczne frytki z marchewki, Fot. Karolina Sapkowska
dietetyczne frytki z marchewki, Fot. Karolina Sapkowska

Wykonanie

Włacz piekarnik na około 180-200 st. C. Warzywa obierz, umyj i osusz. Pokrój na długie słupki o boku około 5×5 mm. Warzywa dokładnie wymieszaj z łyżką tłuszczu. Przypraw wg upodobań. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj warzywne frytki. Piecz około 30-40 minut aż się zarumienią.

Porcja takich frytek to około 220 kcal i ponad 10g błonnika. Są zdecydowanie bardziej zdrowe niż klasyczne frytki, poza tym dzięki zawartości błonnika sycą na długo :)

dietetyczne frytki z marchewki , fot. Karolina Sapkowska
dietetyczne frytki z marchewki , fot. Karolina Sapkowska

Dobra rada

chcesz mieć frytki o chrupiącej skórce? Ubij jedno białko i posmaruj nim warzywa przed pieczeniem.

Gotowe frytki to same węglowodany i tłuszcze, dlatego podawaj je w towarzystwie pełnowartościowego białka. Co polecam? 150g piersi z kurczaka z grilla, pieczonego w folii pstrąga z koperkiem i cytryną. W roli sosu sprawdzi się serek naturalny homogenizowany z dodatkiem ulubionych świeżych ziół, czosnku, grubo mielonego pieprzu i morskiej soli. Garść kiełków lub sałat i obiad gotowy. Fajnie?

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu :)

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×