Dietetyczne lody bananowe – tylko dwa składniki!
- 17 października, 2016
- od
- Viola Urban
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego, to dietetyczne lody bananowe są dla Ciebie! Jeśli nie lubisz używać w kuchni miliona składników, przypraw i stać przy garnkach kilka godzin – ten przepis jest dla Ciebie! Jeśli tak jak ja kochasz miłością wielką masło orzechowe – ten przepis jest dla Ciebie. Jeśli za chwilę chcesz zaryzykować, że zaczniesz kupować banany na kartony, koniecznie wypróbuj mój przepis <3
Składniki [8 porcji po około 60 g]
- 4 bardzo dojrzałe banany (około 450 g)
- 1 czubata łyżka masła orzechowego – może być to mało z nerkowców lub migdałowe, jeśli uda się kupić (około 50 g)
Dietetyczne lody bananowe – przygotowanie
3 banany obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i wrzucamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Do misy blendera lub thermomixa wrzucamy kawałki banana niezamrożonego, masło orzechowe i banany, które wcześniej zamroziliśmy. Blendujemy przez kilka minut aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Lody przekładamy do plastikowego pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalnika jeszcze na godzinę. Lody przechowywane w lodówce dłużej będą stosunkowo trudne do nałożenia, ale wystarczy je wyjąć 15 minut przed planowana konsumpcją i problem zniknie ;)
Lody świetnie smakują z pokruszonymi orzechami lub gorzką czekoladą.
Wartość odżywcza 2 porcji / gałek (około 120-130g)
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!