O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Dieta podczas przeziębienia – 10 praktycznych zasad

Dieta podczas przeziębienia – 10 praktycznych zasad

Tydzień temu pisałam o tym jak skutecznie i naturalnie chronić się przed infekcjami (klik). Jeśli jednak Twój organizm poddał się chorobie i leżysz bezradnie z katarem, kaszlem i gorączką, to ten tekst jest dla Ciebie. Poznasz produkty, które pomogą Ci stanąć szybko na nogi i wrócić do formy.

Dieta podczas przeziębienia – co jeść, a czego nie!

Podczas choroby organizm skupia się na opanowaniu infekcji, czyli walce z patogenami i wytwarzanie niezbędnych w tym okresie białych krwinek. Katar, kaszel i gorączka to objawy, które świadczą o tym, że organizm próbuje pozbyć się tego co zbędne. Kichasz i kaszlesz? Mechanicznie pozbywasz się patogenów z organizmu. Masz podwyższoną temperaturę? Twój organizm intensywnie walczy z infekcją – to dobry znak! Ważne, aby dieta wspierała walkę z chorobą, czyli dostarczała wszystkich składników niezbędnych do regeneracji organizmu i była lekkostrawna. Chociaż podczas choroby nie mamy zbyt dużego apatytu warto zmusić się do regularnego jedzenia. Niewielkie posiłki jedzone w regularnych ostępach czasu, powinny być przygotowane w trosce o jakość.

Przejdźmy do konkretów!

rozgrzewający napój

Dekalog odżywiania podczas przeziębienia i grypy

  1. W każdym posiłku jedz owoce i/lub warzywa w łatwo przyswajalnej postaci: w tym przypadku lepiej sprawdzą się warzywa gotowane na parze i duszone niż surowe. Owoce spożywamy w formie łatwo przyswajalnej np. w postaci soku, koktajlu lub musu. Szukaj roślin o jak najwyższym potencjale antyoksydacyjnym i wysokiej zawartości witamin. Przykładowe koktajle korzystne w budowaniu odporności i podczas powracania do zdrowia znajdziesz TUTAJ. Stawiaj na owoce bogate w witaminę C, która jest szczególnie potrzebna podczas leczenia. Dzika róża, aronia, malina, porzeczka, czarny bez, jagody goji, cytrusy to naturalne sposoby na uzupełnienie ewentualnych niedoborów – zimą możesz wykorzystać produkty mrożone lub naturalne soki. Koniecznie włącz do diety natkę pietruszki i oraz surową paprykę.
  2. Spożywaj lekkostrawne, pełnowartościowe białko np. gotowane lub pieczone w pergaminie ryby, drób, jajka gotowane na miękko lub naturalny nabiał bez dodatku cukru. Weganie mogą oczywiście wykorzystać nasiona dobrze namoczonych strączków.
  3. Zwracaj szczególną uwagę na tłuszcze w diecie – równowaga pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6 jest szczególnie istotna podczas choroby. Szukaj dobrych źródeł kwasów omega-3, aby złagodzić stan zapalny w organizmie. Świetnie sprawdzą się tłuste ryby morskie, owoce morza, oleje z lnu złocistego, nasion konopii czy niskoerukowego rzepaku, nasiona chia oraz orzechy włoskie.
  4. Grube kasze i ciemne pieczywo teraz możesz zamienić na lekkostrawne węglowodany np. ryż, kasze manną, owsiankę lub gotowany amarantus. Oczywiście jeśli masz ochotę na kasze gryczaną lub kromkę razowca – nic nie stoi na przeszkodzie. Węglowodany to energia do walki z chorobą. Nie ograniczaj ich podczas leczenia nawet, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej.
  5. Unikaj ostrych przypraw, które podrażniają nadwyrężone drogi oddechowe oraz podnoszą ciepłotę ciała – postaw na delikatne, świeże zioła również bogate w antyoksydanty.
  6. Pij duuuużo wody! Podczas gorączki tracimy dużo wody, którą trzeba na bieżąco uzupełniać. Dodatkowo wątroba i nerki muszą uporać się z produktami ubocznymi walki organizmu patogenami. 2 duże butelki wody z wysoką zawartością minerałów będą optymalną, dzienną dawką.
  7. Odpuść sobie kawę i czarną herbatę – teraz w niczym Ci nie pomogą. Podczas leczenia najlepiej sprawdzą się napary owocowe oraz ziołowe np. z kwiatów rumianku, lipy, owoców czarnego bzu, malin oraz sok z brzozy – wszystkie te składniki działają napotnie. Podczas pocenia się organizm naturalnie obniża temperaturę ciała. Dodatkowo picie naparu z lipy pomaga w odkrztuszaniu i łagodzi stan zapalny. Możesz też pić napar z werbeny, tymianku czy też mięty. Pamiętaj o bieżącym uzupełnianiu elektrolitów, które tracisz razem z potem – sok z brzozy lub woda kokosowa sprawdzą się w tym wypadku doskonale.
  8. Wzbogać swoją dietę o składniki aktywne wspomagające walkę z chorobą. Szczególnie polecam naturalny miód (np. miód Manuka). Miód to naturalny, znany od wieków antybiotyk – nie żałuj go sobie, ale pamiętaj, że traci on swoje właściwości zdrowotne podczas podgrzewania. Miód hamuje rozwój choroby, dlatego szybciej dochodzimy do formy. Dodatkowo miód bezpośrednio łagodzi stan zapalny gardła. Zamiast aspiryny najpierw wypróbuj imbir. Ciepły napar z imbiru łagodzi ból głowy, niweluje mdłości, działa przeciwzapalnie, bakteriostatycznie i bakteriobójczo, a dodatkowo rozgrzewa. Imbiru lepiej jednak nie stosować podczas wysokiej gorączki.
  9. Cebula i czosnek obowiązkowo! Surowe plasterki czosnku i cebuli działają odkażająco. Dzięki wysokiej zawartości siarki oba te warzywa działają wyjątkowo drapieżnie na patogeny. Może kanapka z mocno czosnkowym pesto z pietruszki i oleju lnianego? Samo zdrowie!
  10. Jeśli konieczna była antybiotykoterapia, to koniecznie wykorzystaj dobroczynne działanie bakterii fermentacji mlekowej, czyli probiotyki. Kefir, jogurt naturalny oraz mleko acidofilne to naprawdę dobry sposób na odbudowanie naturalnej flory bakteryjnej jelit po antybiotykoterapii. Jeśli nie tolerujesz białka mleka krowiego lub laktozy zastanów się nad suplementacją probiotykami w połączeniu z prebiotykiem. Do wyboru jest wiele marek specyfików łączących żywe kultury bakterii szczepu Lactobacillus Rhamnosus z inuliną np. Coloflor.

Pamiętaj, że odpowiednia dieta stosowana podczas przeziębienia jest niezwykle ważna, ale jeszcze bardziej potrzebujesz teraz odpoczynku. Dużo śpij, nie wychodź niepotrzebnie z łóżka i koniecznie wietrz pomieszczenie, w którym wypoczywasz. A teraz życzę szybkiego powrotu do zdrowia i tego, aby ten tekst nie przydawał się zbyt często.

herbata z miodem i malinami - dieta podczas przeziębienia
herbata z miodem i malinami – dieta podczas przeziębienia

* tekst powstał we współpracy z firmą Oleofarm.

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×