
Crumble, czyli truskawki zapiekane pod owsianą kruszonką
- 18 lipca, 2017
- od
- Viola Urban
Brzmi nieprawdopodobnie, ale crumble pojawia się dzisiaj na moim blogu. Oczywiście nie będzie to klasyczny deser pełen cukru, mąki i masła. Moja wersja będzie bazować na owsie, nierafinowanym oleju kokosowym i odrobinie słodzidła. Crumble możesz przygotować z dowolnych owoców jagodowych, brzoskwiń, moreli, wiśni – wszystkich letnich owoców jakie przychodzą Ci do głowy. Potrzebujesz dosłownie 5 minut, resztę zrobi za Ciebie piekarnik.

Składniki [4 porcje]
- 400 g świeżych truskawek lub innych letnich owoców
- 60 g płatków owsianych lub 40 g płatków owsianych plus 20 g mąki kokosowej
- 30 g nierafinowanego oleju kokosowego
- łyżka cukru trzcinowego lub 5-6 daktyli
- listki mięty
Przygotowanie
Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki kruszonki czyli płatki, mocno schłodzony olej kokosowy i cukier trzcinowy, po czym miksujemy. Truskawki równomiernie posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C na około 20 minut. Po wyjęcia z pieca delikatnie studzimy, posypujemy świeżą miętą.

Wartość odżywcza crumble z tego przepisu
1 sugerowana porcja = 1/4 przygotowanego deseru
- energia: 167 kcal (670 kcal*)
- białko: 2,4 g (9,8 g*)
- tłuszcze: 9 g (35,5 g*)
- węglowodany: 21,3 g (85,3 g*)
- błonnik: 3 g (12,1 g*)
* wartość odżywcza całej przygotowanej porcji
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!