O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Ciasto bez pieczenia z owocami leśnymi i kremem daktylowym

Ciasto bez pieczenia z owocami leśnymi i kremem daktylowym

Ciasto bez pieczenia? Powodów może być mnóstwo: brak piekarnika, zepsuty piekarnik, brudny piekarnik ;) Bez najmniejszego powodu też można! Ciasto chociaż wymaga kilku składników, odwdzięcza się smakiem i tym, że zawsze wychodzi. Sezon na owoce jagodowe trawa, zatem bierzemy się do roboty!

wegańskie ciasto bez pieczenia
wegańskie ciasto bez pieczenia

Składniki (10 porcji ciasta)

Spód bez pieczenia:

  • 200 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 50 g daktyli
  • 50 ml bardzo gorącej wody
  • łyżka oleju kokosowego

Masa daktylow0-migdałowa:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka roślinnego – u mnie ryżowo-migdałowe niesłodzone
  • 50 g daktyli
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki szałwi hiszpańskiej, czyli chia ( <– KLIK )
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Polewa z owoców leśnych:

  • 100 g ulubionych owoców leśnych (najlepiej sprawdzą się jagody, borówki, truskawki, porzeczki)
  • 2 łyżeczki słodziku (ja użyłam erytrolu) – opcjonalnie może być łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka skrobi (może być to skrobia z tapioki lub zwykła skrobia ziemniaczana)

Dekoracja:

  • świeże owoce (u mnie truskawki)
  • kwiaty jadalne (opcjonalnie)
  • listki mięty lub melisy
ciasto bez pieczenia z kremem daktylowo-migdałowym i owocami leśnymi
ciasto bez pieczenia z kremem daktylowo-migdałowym i owocami leśnymi

Przygotowanie:

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie (może to być wrzątek). Kiedy rozmiękną miksujemy je dokładnie blenderem wraz z olejem kokosowym. Dodajemy sproszkowane migdały i dokładnie zagniatamy. Tak przygotowaną masą równomiernie wylepiamy dno formy uprzednio wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki.

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości na mleku roślinnym (sprawdź czy mleko roślinne jest dla Ciebie i przeczytaj artykuł). Pod koniec gotowania dodajemy daktyle. Zdejmujemy z ognia. Masę dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy zmielone migdały, nasionka chia i olej kokosowy. Lekko przestudzoną masę wylewamy na daktylowy spód.

Owoce jagodowe gotujemy z połową przygotowanej wody. Skrobię i słodzik rozpuszczamy w pozostałym płynie i dodajemy do gotujących się owoców, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze przez minutę na wolnym ogniu. Studzimy. Tak przygotowaną polewą polewamy masę daktylowo-migdałową. Mocno schładzamy.

Wierzch ciasta dekorujemy według uznania owocami, kwiatami i/lub świeżymi ziołami.

Wegańskie ciasto bezglutenowe bez pieczenia!
Wegańskie ciasto bezglutenowe bez pieczenia!

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×