Chłodnik z pomidorów, truskawek i melona z fetą
- 16 czerwca, 2015
- od
- Viola Urban
Sezon truskawkowy w pełni, krajowe pomidory niemal tak tanie jak barszcz, upał za oknem. To niezawodny znak, że trzeba te 3 składniki połączyć w poszukiwaniu smaku, który zaskoczy. Słodkie pomidory, kwaśne truskawki z octem balsamicznym, orzeźwiający melon i słona feta, do tego sporo pikanterii z grubo mielonego pieprzu i letni wstęp do obiadu gotowy!
Taka zupa to niewiele kalorii, sporo karotenu, likopenu, cynku, potasu i witaminy C. Słowem kopalnia smaku i witamin. Idealna na uzupełnienie elektrolitów w upalne dni :)
Składniki [2 porcje]
– 2 spore malinowe pomidory [400g]
– garść truskawek [100g]
– kawałek melona miodowego (może być inny) [100g]
– łyżka octu balsamicznego [10g] – można więcej jak ktoś woli bardziej kwaśne potrawy
– sól, grubo mielony pieprz (polecam zielony) + 4 kostki lodu + bazylia (ewentualnie mięta)
– plasterek fety [30g]
– opcjonalnie: pesto z bazylii (garść świeżej bazylii + łyżka oliwy lub oleju konopnego)
Przygotowanie
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, pokrój w grubą kostkę. Truskawki umyj i pozbądź się szypułek. Melona obierz i pokrój w kostkę. Do wysokiego naczynia lub kielicha blendera wrzuć pomidory, truskawki, melona, kostki lodu i zioła jeśli chcesz więcej aromatu. Dokładnie zmiksuj. Gotowy chłodnik dopraw octem, solą i pieprzem. Podawaj z pokruszoną fetą, świeżo mielonym pieprzem, pesto z bazylii i/lub kropelkami gęstego octu balsamicznego.
Kaloryczność [2 porcje]
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!