Burger z grillowanym kurczakiem z ostrym chatneyem z truskawek
- 03 czerwca, 2015
- od
- Viola Urban
Burger taki niezdrowy, tak bardzo. Tjaaa, czas odczarować trochę hamburgery jakie znamy z zamierzchłej przeszłości i oddać pokłon kanapkom, które niczym nie odbiegają od „normalnego obiadu”. Pełnoziarnista bułka dobrej jakości, grillowane chude mięso, świeże warzywa i domowej roboty sosy to coś co będę polecać jeszcze długo. Nieważne czy lubisz wege czy z mięsem – od czasu do czasu możesz zjeść burgera. Nawet w diecie odchudzającej. Odczarujmy tego potwora raz na zawsze!
Inspiracją do przygotowania tej kompozycji smakowej były sezonowe truskawki i zeszłoroczna wizyta w jednej z najlepszych burgerowni w Gdyni. Truskawki postanowiłam chciałam wykorzystać w zupełnie niecodziennej konfiguracji – jako sos do mięsa. Żurawina i borówka to dosyć standardowe owoce do mięs, truskawki wydają się niedorzeczne. Burger z dżemem? Seriooooo? ;) Nooo, ale złamałam ten dżem dodatkiem starego octu balsamicznego, zielonym pieprzem i chilli, czyli jest słodko-kwaśno, ale też ostro! Ten sos w połączeniu z kurczakiem podbije Twoje serce. Trust me!
Potrzebujesz [2 burgery]
– 2 sporych bułek z pełnego ziarna np grahamek lub bułek żytnich
– 30g niebieskiego sera pleśniowego typu lazur
– 200 g mięsa z piersi kurczaka (może być też indyk)
– przyprawy do marynaty mięsa: łyżka octu balsamicznego, łyżka oliwy, pieprz młotkowany, sól i trochę ostrej papryki mielonej
– 1/2 czerwonej cebuli
-4 duuużych liści sałaty karbowanej
– opcjonalnie kilka plasterków surowej, młodej cukinii
Chutney:
– 100g słodkich truskawek
– 50ml octu balsamicznego – jeśli masz stary, gęsty ocet do 20ml wystarczy (polecam)
– 1/2 łyżeczki młotkowanego zielonego pieprzu
– około 1 cm papryczki chilli
Jak to jest zrobione?
Mięso umyj, osusz i podziel na dwa kotlety, delikatnie roztłucz nadgarstkiem. W misce przygotuj marynatę z oliwy i przypraw. Odstaw mięso na co najmniej 30 minut. Truskawki umyj i zmiksuj w blenderze z dodatkiem octu, chilli i zielonego pieprzu. Przelej sos do małego rondelka i na małym ogniu redukuj do momentu uzyskania gęstego sosu (prawdopodobnie sosu wyjdzie więcej niż potrzebujesz do posmarowania jednej kanapki – możesz go wykorzystać później). Sos zdemij z ognia i lekko wystudź. Sałatę umyj i osusz. Cebulkę obierz i pokrój na talarki. Jeśli chcesz dodać więcej warzyw nie krępuj się ;) W moim burgerze były też plasterki surowej żółtej cukinii, dobrym dodatkiem będzie też roszponka, kiełki słonecznika. Pamiętaj o sosie, trzeba go często mieszać, żeby się nie przypalił. Rozgrzej grill elektryczny lub patelnię grillową oraz piekarnik na 180 st. C. Bułki przekroić i ułożyć na blaszce, na dolnej części bułki ułóż wiórki sera pleśniowego. Lekko podgrzej, do momentu aż ser się roztopi. W tym czasie ugrilluj mięso. I teraz szybka akcja. Wyjmij bułki z pieca. Na serze pleśniowym ułóż warzywa i kurczaka, polej solidna łyżką sosu truskawkowego z chilli i przykryj drugą częścią bułki. Jedz póki gorące, chociaż na zimno też są pyszne.
A jeśli masz ochotę na coś vege to zerknij na inne burgery z naszej kolekcji:
– burger z ciecierzycy i kukurydzy
– burger z fasoli i kaszy jaglanej
– burger z soczewicy i komosy ryżowej
Ma być zdrowo! To nie oznacza skrajnie niskotłuszczowo i bezwęglowodanowo. Pamiętaj :)
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!