Bułeczki dyniowe z ricottą i dżemem brzoskwiniowo-szałwiowym
- 27 października, 2016
- od
- Viola Urban
Czasami nie mogę się zdecydować czy mam ochotę na coś słodkiego czy wytrawnego – wtedy piekę bułeczki dyniowe. Są lekko słodkie, ale nadają się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i baza do słodkiej lub wytrawnej kanapki. Widziałam wiele przepisów na bułeczki z musem dyniowym. Mi jednak zależało na czasie. Dlatego wykorzystałam dynię startą na tarce, dzięki czemu uzyskałam bułeczki o ciekawej strukturze. Dla większego efektu wow dodałam też pestki dyni, nasiona chia i drobno posiekaną szałwię.
Składniki
Orkiszowe bułeczki dyniowe [9 szt.]
- 200 g miąższu surowej dyni
- ok. 8-10 listków szałwii
- 400 g mąki orkiszowej typ 700 + mąka do podsypania
- łyżeczka drożdży suszonych
- 2 szczypty soli morskiej
- łyżka nasion chia
- 2 łyżki pestek dyni
- łyżka oleju rzepakowego
- 150 ml mleka 2% (można zamienić na mleko migdałowe) + odrobina mleka do posmarowania bułeczek
- czubata łyżeczka miodu naturalnego
- 1 małe jajko
Domowy dżem brzoskwiniowo-szałwiowy
- 2 niezbyt dojrzałe brzoskwinie
- 1/4 szklanki naparu z zielonej herbaty
- 4 listki szałwii
- łyżeczka cukru brązowego
- łyżka nasion chia
Dodatkowo (wg uznania)
- serek ricotta lub inny biały ser
- figi lub inne owoce sezonowe
- pokruszone orzechy
Przygotowanie
Bułeczki dyniowe z szałwią
Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę, sól, drożdże, nasiona i pestki mieszamy w dużej misce. Jajko rozbijamy z ciepłym mlekiem, olejem i miodem. Wlewamy do składników suchych i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Kiedy będzie swobodnie odklejać się od dłoni można zakończyć wyrabianie. Dodajemy startą dynię i drobno posiekaną szałwię. Ponownie łączymy składniki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Kiedy ciasto wyrośnie wyjmujemy je z miski i dzielimy na 9 równych części. Formujemy równe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Wierzch każdej bułki smarujemy cienką warstwą mleka (najlepiej użyć do tego celu sylikonowego pędzelka). Posypujemy odrobiną nasion chia. Bułeczki odstawiamy na minimum 45 minut do wyrośnięcia, po czym pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 st. C.
Ekspresowy dżem brzoskwiniowo-herbaciany z szałwią
Brzoskwinie obieramy i kroimy w dosyć drobną kostkę. Owoce smażymy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości brązowego cukru. Po minucie zalewamy naparem z zielonej herbaty i dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodajemy nasiona chia i drobno posiekaną szałwię. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Gotowe bułeczki kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy z białym serem, dżemem i/lub owocami sezonowymi. Możemy posypać ulubionymi orzechami lub nasionami.
Wartość odżywcza
9 porcji bułeczek dyniowych z szałwią
4 porcje dżemu brzoskwiniowo-herbacianego z szałwią
Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!