O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Bezglutenowe pierogi gryczane z soczewicą i kapustą

Bezglutenowe pierogi gryczane z soczewicą i kapustą

Sztuka zrobienia dobrych pierogów wymaga lat praktyki. Nawet pierogi z mąki pszennej robione klasyczną metodą można spektakularnie popsuć, a co dopiero, kiedy mąka jest bezglutenowa! Jeśli macie ochotę na zdrowszą wersję pierogów bez zaparzania ciasta wybierzcie bazę z moich poprzednich przepisów – jest doskonała i zawsze wychodzi. Orkiszowa baza przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom klasyki. Jeśli jednak z różnych przyczyn stosujesz dietę bezglutenową, to na pewno mój najnowszy przepis przypadnie Ci do gustu. Bezglutenowe pierogi gryczane z parzonego ciasta wypełnione kapustą z grzybami wzbogaconą czerwoną soczewicą i majerankiem. Z tego ciast  możesz przygotować klasyczne lub wegańskie ruskie (z tofu zamiast twarogu), z farszem z soczewicy i marchewki lub tradycyjne z kapustą i grzybami. Święta pełną gębą!

majerenak do idealna przyprawa do tradycyjnych polskich przysmaków - wykorzystaj aromat tego świeżego!
majerenak do idealna przyprawa do tradycyjnych polskich przysmaków – wykorzystaj aromat tego świeżego!

Składniki (6-8 porcji)

Bezglutenowe pierogi gryczane

  • 200 g mąki gryczanej (powinna być jak najbardziej miałka, drobno zmielona)
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól himalajska
  • około 240-260 ml bardzo gorącej wody

Farsz z kapusty kiszonej, grzybów i soczewicy

  • 300 g kiszonej (nie kwaszonej!!!) kapusty
  • 10-20 g suszonych borowików
  • pół cebulki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • świeży majeranek
soczewica świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów
soczewica świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów (pojemnik do przechowywania Denver – à Tab)

Bezglutenowe pierogi gryczane – przygotowanie

Cebulkę drobno kroimy i szklimy na oleju z odrobiną soli. Dodajemy dokładnie odciśniętą, posiekaną kapustę kiszoną, pokrojone na małe kawałki namoczone grzyby i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 30-45 minut. W tym czasie gotujemy wg przepisu na opakowaniu namoczoną przez minimum 6 godzin soczewicę. Odcedzamy i łączymy z kapustą. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym majerankiem. Odstawiamy do wystudzenia.

farsz do pierogów wzbogacony soczewicą nabiera wartości odżywczej
farsz do pierogów wzbogacony soczewicą nabiera wartości odżywczej

W misce łączymy mąkę gryczaną ze skrobią i solą. Dodajemy olej oraz gorącą wodę. Na początku ciasto mieszamy łyżką lub mikserem, a później dokładnie wyrabiamy ciasto rękoma. Kiedy ciasto stanie się elastyczne delikatnie podsypujemy je mąką gryczaną i wałkujemy. Ciasto musi być nieco grubsze od klasycznych pierogów, bo inaczej rozpada się w czasie gotowania. Wykrawamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi.

Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z surowym olejem rzepakowym i nasionami lnu.

Gryczane pierogi z kapustą i soczewicą doprawione świeżym majerankiem (złota patera Krossad Single – à Tab)

Wartość odżywcza 6 porcji pierogów

1 porcja (u mnie 5 pierogów) ma około:

  • 310 kcal
  • 10 g białka
  • 9 g tłuszczu
  • 46 g węglowodanów
  • 9 g błonnika
wartość odżywcza 6-8 porcji bezglutenowych pierogów gryczanych [wyliczona w programie kcalmar.pro]
wartość odżywcza 6-8 porcji bezglutenowych pierogów gryczanych [wyliczona w programie kcalmar.pro]

Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych

logo Baziółka

logo Baziółka

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

  • Dd

    Jakie jest Twoje zdanie nt glutenu,? Wszyscy powinni go wyeliminować?czy tylko chorujscy na celiakie i choroby autoimunologiczne?

    • Viola Urban

      Moje zdanie nie ma tu nic do rzeczy – ważne jest to co aktualnie wiemy (mówię o badaniach pewnych). Gluten całkowicie powinny eliminować osoby z celiakią, alergią i nietolerancją pokarmową tego składnika diety. Osoby, które mają choroby autoimmunologiczne także powinny go unikać. Zdrowe osoby nie muszą tego robić, ale zdecydowanie warto zamienić pszenicę na coś bardziej wartościowego np. kaszę jaglaną, grykę, amarantus etc. W kwestii żyta nie jestem aż tak restrykcyjna o ile żyto poddaliśmy wcześniej zakwaszeniu. Żytni na zakwasie jest zdrowy. Żytnia pizza na drożdżach nie. Mając na uwadze niekorzystne działanie kwasu fitynowego staramy się namaczać ziarna przed gotowaniem. Przy problemach z perystaltyką i cholesterolem super sprawdza się w diecie owies i jęczmień. Także podsumowując: zdrowe osoby dbające o zdrowie powinny unikać pszenicy, ponieważ jest zdecydowanie mniej wartościowa niż każde inne zboże jakie możemy zjeść. Nie jest to tylko kwestia zawartości glutenu.

    • Viola Urban

      Moje zdanie nie ma tu nic do rzeczy – ważne jest to co aktualnie wiemy
      (mówię o badaniach pewnych). Gluten całkowicie powinny eliminować osoby z
      celiakią, alergią i nietolerancją pokarmową na ten składnik diety.
      Osoby, które mają choroby autoimmunologiczne także powinny go unikać.
      Zdrowe osoby nie muszą tego robić, ale zdecydowanie warto zamienić
      pszenicę na coś bardziej wartościowego np. kaszę jaglaną, grykę,
      amarantus etc. W kwestii żyta nie jestem aż tak restrykcyjna o ile żyto
      poddaliśmy wcześniej zakwaszeniu. Żytni na zakwasie jest zdrowy. Żytnia
      pizza na drożdżach nie. Mając na uwadze niekorzystne działanie kwasu
      fitynowego staramy się namaczać ziarna przed gotowaniem. Przy problemach
      z perystaltyką i cholesterolem super sprawdza się w diecie owies i
      jęczmień. Także podsumowując: zdrowe osoby dbające o zdrowie powinny
      unikać pszenicy, ponieważ jest zdecydowanie mniej wartościowa niż każde
      inne zboże jakie możemy zjeść. Nie jest to tylko kwestia zawartości
      glutenu.

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram

KATEGORIE BLOGA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PERTNERÓW BLOGA

×