O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Bezglutenowe muffinki z owocami i melisą

Bezglutenowe muffinki z owocami i melisą

Są urocze! Kruche, pachnące i kolorowe. Bezglutenowe muffinki z owocami i melisą to moja dzisiejsza propozycja na pyszny deser. Wyglądają tak, że aż chce się jeść. Polecam osobom na diecie bezglutenowej i nie tylko.

bezglutenowe muffinki z melisą

Składniki (10 małych muffinek)

  • 80 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 150 ml mleka sojowego lub jogurtu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • garść świeżej melisy
  • 2 jajka
  • 40 ml oliwy z oliwek lub płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu lub 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Krem i dodatki

  • 200 g gęstego serka naturalnego homogenizowanego
  • duża łyżka miodu
  • około 50 g borówek i kilka truskawek (owoce dowolne)
  • listki melisy
bezglutenowe muffinki z melisą i owocami

Bezglutenowe muffinki – przygotowanie

Kolejny raz proponuję maksymalne uproszczenie! Wrzucamy wszystkie mokre składniki do blendera lub miksera (w tym drugim przypadku trzeba drobno posiekać melisę) i miksujemy na gładką masę. Składniki suche mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Ponownie mieszamy aż wszystkie grudni znikną. Masę po równo rozkładamy w 10 foremkach do muffinek. Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 180-185° C na nie więcej niż 30 minut. Studzimy. W tym czasie mieszamy serek z miodem. Za pomocą szprycy cukierniczej lub łyżki nakładamy krem na wystudzone muffiny. Ozdabiamy owocami i melisą.

bezglutenowe muffinki z owocami i melisą

Muffinki bezglutenowe – wartość odżywcza 1 szt

  • 140 kcal
  • 3 g białka
  • 6 g tłuszczu
  • 20 g węglowodanów
  • 1 g błonnika

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×