O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
5 przepisów na pyszny chłodnik

5 przepisów na pyszny chłodnik

Za moim gdyńskim oknem aktualnie 30° C, w warzywniaku aż kipi od sezonowych pyszności, a zatem odpowiedź dietetyka na tę obfitość może być tylko jedna! Chłodnik. Uwielbiam ten rodzaj zupy, bo jest lekki, łatwy w przygotowaniu, bardzo odżywczy i w czasie upałów smakuje lepiej niż cokolwiek innego. Dzisiaj prezentuję Wam 5 chłodników, które nie wymagają gotowania bulionu. Wystarczy blender lub tarka, dosłownie 5 minut wolnego czasu i minimum składników.


Chłodnik a la botwinka z liśćmi buraka, rzodkiewką i ogórkiem

Składniki [1 porcja]

  • 50 ml świeżego soku z buraka (może być jednodniowy)
  • 200 ml jogurtu naturalnego / kefiru lub maślanki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 5 rzodkiewek
  • garść koperku Baziółka
  • liście buraka / botwinka
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • opcjonalnie kilka kropli miodu lub szczypta cukru trzcinowego
Szybki chłodnik a la botwinka - bez gotowania
Szybki chłodnik a la botwinka – bez gotowania

Przygotowanie

Sok z buraka mieszamy z jogurtem, octem i przyprawami. Mocno schładzamy (jeśli wszystkie składniki były prosto z lodówki ten etap można pominąć). Na dno miseczki układamy starte na tarce o grubych oczkach warzywa (rzodkiewki i ogórki). Zalewamy chłodnikiem i posypujemy liśćmi buraka, koprem oraz warzywami. Chłodnik można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.


Azjatycki chłodnik z ogórka i awokado, doprawiony kolendrą, limonką i pastą curry

Składniki [ 1 porcja]

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 4 ogórki gruntowe
  • około 50-70 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
  • garść świeżej kolendry Baziółka
  • sok z 1/2 limonki lub łyżeczka octu ryżowego
  • 1/3 łyżeczki zielonej pasty curry (zamiast tego można użyć szczypty imbiru i/lub trawy cytrynowej)
  • sól himalajska
  • czarny lub czerwony pieprz
  • opcjonalnie: czarny sezam
Azjatycki chłodnik z awokado, ogórka i kolendry

Przygotowanie

Awokado obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki obieramy i również kroimy. 1/2 ogórka pozostawiamy do dekoracji. Awokado, mleko kokosowe, ogórki, pastę curry oraz połowę przygotowanej kolendry blendujemy na gładką masą. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Wlewamy do miseczki i posypujemy drobno posiekanym ogórkiem, świeżą kolendrą oraz sezamem.


Malinowo-pomidorowy chłodnik a la gazpacho

Składniki [1 porcja]

  • 3-4 dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe, ale mogą być też inne słodkie)
  • garść słodkich malin
  • kilka liści bazylii Baziółka (zwykłej lub greckiej)
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
Pomidorowo-malinowy chłodnik a la gazpacho

Przygotowanie

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy razem z malinami i bazylią. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ozdabiamy malinami, listkami bazylii i plasterkami pomidora.


Szybki chłodnik truskawkowy z miętą i morelą

Składniki [1 porcja]

  • 300 g świeżych truskawek
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 morela
  • garść mięty Baziółka
  • łyżka jogurtu greckiego
  • płatki kokosa (opcjonalnie)
Szybki chłodnik z truskawek, moreli i mięty

Przygotowanie

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Razem z sokiem z limonki, morelą i miętą miksujemy na gładki krem. Przelewamy do miseczki. Dekorujemy kleksem jogurtu, plasterkami truskawek i płatkami kokosa. Podajemy bardzo zimne.


Wegański chłodnik z arbuza, mleka kokosowego i malin

Składniki [1 porcja]

  • 300 g miąższu arbuza bez pestek
  • 50-70 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
  • garść malin
  • garść mięty Baziółka
  • płatki lub wiórki kokosa (opcjonalnie)
Wegański chłodnik z arbuza, malin i mięty

Przygotowanie

Arbuza pozbawiamy pestek i skórki, kroimy w grubą kostkę. Maliny myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem i chłodzimy przez minimum godzinę. Podajemy z malinami, kulkami arbuza i kokosem.


Artykuł powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem ziół doniczkowych i ciętych

logo Baziółka

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

  • mSofijam

    Mogłaby Pani napisać o tym jak przyspieszyć metabolizm u osoby, ktora zbyt długo jest na deficycie kalorycznym, a dąży do zgubienia kilogramów. Pewnie należy zwiększyć kaloryczność? :) A jeśli nieosobny wpis, to bardzo proszę o odpowiedź w komentarzu :)

    • Viola Urban

      Rzeczywiście fajny temat do omówienia na blogu. Nie wiem jak się wyrobię z czasem, ale na pewno prędzej czy później go opiszę. Tak na szybko: zwiększona kaloryczność (stopniowo, nie więcej niż 200 kcal / miesiąc), przyprawy pobudzające metabolizm (pikantne), ćwiczenia interwałowe i siłowe, nieco zwiększyć spożycie białka i błonnika. I najważniejsze – nie stresować się jeśli prze pierwsze tygodnie masa ciała odrobinę wzrośnie. Przy zwiększonej kaloryczności i ćwiczeniach fizycznych może nastąpić przyrost masy mięśniowej i zwiększone odkładanie glikogenu, który wiąże wodę. Podczas zwiększania kaloryczności najlepiej nie stosować pomiarów zwykła wagą i zamienić ją na wagę analityczną lub centymetr :) Powodzenia :)

      • mSofijam

        Dziękuję! :)

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×